Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förmynderskap, övervakningsappar och våld i hemmet – de saudiska kvinnorna får aldrig bli myndiga

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 14:51.
En saudisk kvinna med Saudiarabiens flagga i handen.
Bild: EPA

Saudiska män som vill övervaka och begränsa till exempel sin hustrus rörelsefrihet kan nu göra det genom en specialutvecklad app. Appen som heter Absher utvecklades 2015 av den saudiska regeringen, och den säljs i bland annat Apples och Googles webbhandlar, rapporterar bland annat New York Times.

Saudiarabiens så kallade förmyndarlagar ger kvinnor i stort samma status som barn. Alla kvinnor oavsett ålder har en manlig förmyndare, i regel deras far eller make. Kvinnor har inte till exempel rätt att resa utan sin förmyndares tillstånd.

Genom appen kan saudiska män frånta rätten att resa från de kvinnor som är under deras förmyndarskap. Männen får också ett sms om kvinnan reser från en flygplats.

Misshandel i hemmet vardag

Människorättsorganisationer och politiker i USA kräver nu att de amerikanska teknikjättarna slutar erbjuda appen på sina plattformer.

- Det är inte någon nyhet att det saudiska kungahuset strävar efter att förtrycka saudiska kvinnor, men amerikanska företag borde inte möjliggöra och stärka den saudiska regeringen patriarkala politik, sade den demokratiska senatorn Ron Wyden enligt New York Times.

Saudiarabiens de facto härskare kronprins Mohammed bin Salman har lovat att modernisera landet. Under de senaste åren har landet genomfört en rad reformer av lagarna som gäller kvinnor.

Men så länge som förmyndarskapet förblir oförändrat så är det främst fråga om kosmetiska åtgärder. Kvinnorna är fortfarande skyddslösa, mot bland annat familjevåld.

Misshandel i hemmen är vardag för många saudiska kvinnor och enligt medier försöker minst tusen fly från hemlandet årligen. Förmyndarskapet gör kvinnornas chans att fly eller att få hjälp i hemlandet ytterst liten.

Rahaf Muhammed al-Qunun fick asyl i Kanada

En av de få kvinnor som lyckats fly från Saudiarabien är 18-åriga Rahaf Muhammed al-Qunun, vars fall blev mycket uppmärksammat i media.

Hon har uppgett att hon utsattes för misshandel av sin bror och pappa, och ville komma bort från förtrycket.

Muhammed al-Qununs slutdestination var egentligen Australien, men hennes pass beslagtogs och hon hotades att bli hemskickad när hon mellanlandade i Thailand.

Rahaf al-Qunun tillsammans med en polis och en annan man.
Bildtext Rahaf Muhammed al-Qununs lyckade flykt från Saudiarabien var ett undantagsfall.
Bild: EPA-EFE/THAI

Hon barrikerade sig därför i sitt hotellrum i sex dygn, och streamade i realtid vad som pågick vilket ledde till att Thailand backade från avvisningen. Slutligen beviljades Muhammed al-Qunun asyl i Kanada. Men det här var ett exceptionellt fall.

- Så här bra går det inte vanligtvis för kvinnor som flyr från Saudiarabien, berättar Anu Tuukkanen, expert på människorättsförsvar vid Amnesty International i Finland.

Det som räddade Muhammed al-Qunun var den stora medieuppmärksamheten hon fick då hon barrikerat sig i rummet.

Förmyndarskapet

Saudiska kvinnor har alltid en manlig förmyndare som vanligtvis är pappan, en make, eller ibland också en bror eller en son.

Kvinnor får bland annat inte resa, ansöka om pass, studera, eller öppna ett bankkonto utan tillstånd av sin förmyndare.

Vad de däremot får göra på eget bevåg är att arbeta. Arbetsgivarna behåller trots det rätten att själva bestämma om de vill anställa kvinnor och om de gör det med eller utan tillstånd av kvinnornas förmyndare.

- Besluten finns på papper men integreringen av kvinnor i arbetslivet är ännu på hälft, säger Tuukkanen.

Anu Tuukkanen på Amnesty International
Bildtext Tuukkanen tycker att länder borde ta en mycket tydligare ställning till hur vi hanterar kränkningar mot mänskliga rättigheter.
Bild: Yle/Malin Lindholm

Kronprinsens reformer

Kronprins Mohammed bin Salman har höjt sin internationella profil genom att utmana en del konservativa traditioner i Saudiarabien.

Kvinnorna i landet fick till exempel under förra året rätten till att ta körkort och att delta som åskådare i idrottsevenemang.

Kritiker ser ändå på kronprinsens reformer som ytliga. Staten är fortfarande extremt auktoritär, förmyndarskapet kvarstår och alla som kritiserar kungahuset riskerar att bli fängslade, torterade eller mördade - som journalisten Jamal Khashoggi.

Anu Tuukkanen påpekar också att många fredliga kvinnorättsaktivister i landet fängslats och blivit utsatta för tortyr samtidigt som kronprinsens reformer pågått.

- Till exempel kvinnorättsaktivister som krävde rätten att få köra bil innan reformen verkställdes sitter ännu i fängelse.

Kronprins Mohammed bin Salman
Bildtext Kritiker anser att Mohammed bin Salmans reformer i första hand är PR-kampanjer för västländer.
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

Flera vill fly idag

Anu Tuukkanen tror att fler kvinnor vill fly från kvinnoförtrycket i Saudiarabien idag än tidigare. En orsak kan vara att allt fler får chansen att utbilda sig.

- Det uppstår antagligen mera motstridiga känslor när kvinnor har en hög utbildning, är med i arbetslivet och kanske reser mycket, säger Tuukkanen.

Eftersom det är väldigt svårt för kvinnor att lämna Saudiarabien utan sin förmyndares tillstånd väljer många kvinnor att fly då de redan befinner sig i ett annat land.

En del kvinnor som till exempel beviljats att studera utomlands, eller som åker på semester, väljer att ta tillfället i akt. Rahaf Muhammed al-Qunun lyckades fly från familjen under en resa i Kuwait.

Australien är en vanlig destination

Australien är ett populärt flyktmål för saudiarabiska kvinnor men enligt en dokumentär av det australiska public servicebolaget ABC stoppas många redan under resan, eller vid passkontrollen i Sydney.

Det kan vara svårt för kvinnor att få asyl i andra länder, särskilt då de ofta inte kan bevisa hur deras förhållanden ser ut och vad de har för möjligheter att få hjälp i hemlandet, säger Tuukkanen.

- I många fall kan det vara förmyndaren som är våldsutövaren och då finns det inga anmälningar om misshandel.

Enligt ABC har minst 80 saudiska kvinnor sökt asyl i Australien under de senaste åren.

Saudisk kvinna i bil. Kvinnor i Saudiarabien år börja köra bil
Bildtext Kvinnorättskämpar har fått betala ett högt pris för rätten till att köra bil.
Bild: AFP

Västvärlden ser åt andra hållet

Saudiarabien är tack vare sina väldiga oljetillgångar ett av världens rikaste länder. Det här anses vara en orsak till att västländer väljer att ignorera landets kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

- Man är antagligen rädd för att det diplomatiska förhållandet och handeln med Saudiarabien skadas, säger Tuukkanen.

Det gäller ändå inte alla västländer, Kanada har tagit en tydlig ställning och verbaliserat att man inte godkänner kränkande av mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Det här har lett till att Kanadas ambassadör blivit utvisad ur landet, och handelsavtal och investeringar frysts.

Källor: New York Times, Human Rights Watch, Amnesty International, ABC News, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln