Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Armadis Rama släpper ny musik inspirerad av den amerikanska ursprungsbefolkningen

Från 2019
Armadis Rama.
Bildtext Armadis Rama är aktuella med nya låten Our teepees

Armadis Rama är bekanta för radiolyssnaren efter att låten Skärivedri blev en sommarhit året 2017. Det var en speciell blandning av reggae och österbottnisk dialekt som charmade den finlandssvenska publiken.

Nu är Armadis Rama aktuella med ny musik inspirerad av den amerikanska ursprungsbefolkningen och de utmanar på Vegatoppen.

- Idén att göra musik inspirerad av den amerikanska ursprungsbefolkningens kultur kom redan under 1980-talet, berättar gruppens trummis Callo Rönngård.

- Jag har alltid varit intresserad av det som vi förr kallade indianer och deras kultur. Jag åkte till Amerika för att uppleva kulturen och livet på plats.

För Rönngård var det en dröm som gick i uppfyllelse då han fick träffa och musicera med medlemmar från Sioux och Cherokee reservaten.

- Deras livsstil är min kyrka och religion. Makt är inget de är intresserade av och kvinnans ställning är jämställd mannens, berättar Rönngård.

Vilka är Armadis Rama?

Texten är inpirerad av flera intressanta personer.

- Det är en blandning av texter av Shawneehövdingen Tecumsehin och poeterna Philip Freneau och Duke Redbird. Musiken har jag skrivit själv. Det skulle vara fantastiskt att få uppträda med den här musiken under 2019, avslutar Rönngård.

Du kan rösta på Armadis Rama och låten Our Teepees här.

Callo Rönngård(Armadis Rama) om låten Our Teepees

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln