Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Träffa nya vänner på vändagscafé i Vasa

Från 2019
En mugg svart kaffe med en sked i.
Bildtext Träffa nya vänner över en kopp kaffe på vänskapscaféet (arkivbild)
Bild: Unsplash / Asoggetti

På alla hjärtans dag, vändagen, ska ingen behöva vara ensam. På Folkhälsanhuset Wasa ordnas på torsdag ett popup-café dit alla är välkomna.

Caféet är öppet klockan 12-15 och ordnas som en del av projektet "ilaag, tillsammans i Österbotten". Det hela är ett samarbete mellan Folkhälsan och Röda Korset.

- Det är öppet för alla att sticka sig in, dricka en kopp kaffe och prata bort en stund, säger Maria Östman på Folkhälsan. Vi bjuder på kaffe och tilltugg, det kostar ingenting.

Lotta Böling säger att caféet ordnas för att motarbeta ensamheten. Det finns så många människor som inte har någon att prata med - nu vill man ge dem en möjlighet att träffa nya vänner

- Möjligheten finns bara man vågar, säger Lotta. Det är att ta steget och komma hit till popupcaféet.

Konversationsstartare

Alla är ändå inte så pratsamma av naturen, inser arrangörerna. Därför finns det en del hjälpmedel för att komma igång.

- Vi har konversationskort som vi kommer att ställa fram på borden, säger Maria. Där kan man dra ett kort och få en fråga att diskutera.

Lotta drar ett kort för att demonstrera: "Vad känner du dig tacksam för i dag?" står det som första fråga, följt av "Om du måste välja, vilket djur biter dig: en vithaj eller ett lejon?"

- Det finns alltså väldigt många typer av frågor, jag tror nog att man kommer igång att prata med hjälp av dem.

Skadlig ensamhet

Självvald ensamhet mår vi bra av, men ofrivillig ensamhet är skadlig för hälsan - det finns medicinsk forskning som bevisar det.

Varför sprider då ensamheten ut sig i samhället? Orsakerna är många - lösningen enligt Lotta Böling är att vi vågar börja prata om problemet.

- Det finns såna som är ensamma och som vill hitta en gemenskap. Sen är det upp till dig och mig att själva våga ta oss ut ur vår bekvämlighetszon och ta kontakt, sträcka ut en hand.

Lotta och Maria hoppas att "tröskeln till caféet" ska upplevas som låg och att alla som vill ska våga komma dit. Att personer från olika generationer ska kunna mötas är också något de hoppas på.