Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Representanthuset vill dra USA ur kriget i Jemen - politikerna ogillar Trumps envisa vänskap med Saudiarabien

Från 2019
Barn samlar metallskrot vid en husruin efter en saudisk flygräd i Jemens huvudstad Sanaa den 20 januari 2019.
Bildtext Barn samlar metallskrot vid en husruin efter en saudisk flygräd i Jemens huvudstad Sanaa den 20 januari 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s representanthus har röstat igenom en resolution om att USA bör dra tillbaka sitt stöd för den saudiledda alliansen i kriget i Jemen. Politikerna markerar på så sätt också mot president Donald Trumps envisa stöd för Saudiarabien.

Demokraterna har majoritet i representanthuset, men 18 republikaner röstade också för resolutionen där det krävs att USA avslutar allt engagemang i kriget i Jemen. Rösterna föll 248 - 177.

Omröstningen var historisk eftersom det var första gången som representanthuset röstade igenom en resolution om att stoppa en militär intervention på basis av War Powers Act.

War Powers Act är en lag från Vietnamkrigets tid som innebär att presidenten måste få klartecken från kongressen innan USA går i krig.

Trump hotar med veto

Enligt Vita huset är resolutionen om deltagandet i kriget i Jemen bristfällig eftersom amerikanska styrkor inte deltar direkt i strider där. USA stöder den saudiledda koalitionen med underrättelseverksamhet, bland annat. USA har också hjälpt till med tankning i luften av de saudiska krigsflygen.

För att representanthusets resolution ska vinna laga kraft så måste den också få grönt ljus i senaten. Den omröstningen borde äga rum inom 30 dagar. Det är möjligt att tillräckligt många republikanska senatorer ställer sig bakom förslaget för att det ska godkännas.

Redan i december i fjol röstade senaten igenom en liknande resolution, men den fördes aldrig vidare till representanthuset.

Resolutionen måste också godkännas av president Donald Trump.
Trump har redan hotat med att använda sitt veto för att stoppa resolutionen. Det skulle i så fall bli första gången som Trump använder sitt veto mot lagstiftarna.

Kriget är "skamligt"

- Vi har hjälpt till med att skapa och förvärra den största humanitära krisen i världen, sade demokraten Barbara Lee under debatten i representanthuset.

Hon var inte den enda som ansåg att USA:s deltagande i kriget i Jemen är skamligt. Kring 10 000 människor har dödats i det nästan fyra år långa kriget, landets ekonomi har raserats och miljoner människor hotas av svält.

Libaneser demonstrerade mot kriget i Jemen utanför Saudiarabiens ambassad i Beirut i december 2018.
Bildtext Libaneser demonstrerade mot kriget i Jemen utanför Saudiarabiens ambassad i Beirut i december 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokraten Ro Khanna, som tagit initiativ till resolutionen i USA:s representanthus, har i flera år motsatt sig USA:s militära interventioner ute i världen. För henne och många andra politiker handlar det här om kongressens inflytande över krigsbeslut.

- Det här handlar inte bara om Jemen. Det handlar om att kongressen tar strid och att varenda framtida president måste tänka efter innan han eller hon auktoriserar en militär intervention utan grönt ljus från kongressen, sade Khanna.

Khashoggi spökar

Omröstningen i representanthuset var samtidigt en klar markering mot president Trumps envisa stöd för Saudiarabien och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Både republikaner och demokrater har upprörts av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och också uttryckt sina misstankar om att det är kronprinsen som ligger bakom mordet.

Trump har inte velat fördöma Saudiarabien eller kronprinsen i det här sammanhanget, utan fortsatt att stödja honom.

Under onsdagens debatt i representanthuset fördömde också flera politiker Trumps önskan om att dra bort de amerikanska styrkorna från Syrien och Afghanistan samtidigt som engagemanget i kriget i Jemen fortsätter.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln