Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Airbus slutar tillverka superjumbon A380

Från 2019
Superjumbon Airbus A380.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus slutar tillverka sitt flaggskepp, superjumbojeten A380. För få flygbolag är intresserade av världens största passagerarplan.

Den sista superjumbon A380 kommer att levereras år 2021, uppgav Airbus i ett pressmeddelande på torsdagen.

Dubbeldäckaren A380 med två våningar och plats för 544 passagerare genomförde sin första kommersiella flygning år 2007. Flygbolaget Emirates, hemmahörande i Dubai, Förenade Arabemiraten, har hela tiden varit den klart största kunden för den här flygplansmodellen.

Emirates har redan 100 superjumboplan och har delvis byggt sitt varumärke kring den här modellen. Nu kommer ytterligare 14 superjumbon att levereras till Emirates och sedan är modellens saga all.

Passagerare "älskar att flyga" med A380

Det beklagas både av Emirates och av Airbus i torsdagens pressmeddelande. Emirates blir nu tvunget att skära ner sina köp av A380 och i stället beställa fler exemplar av de mindre modellerna A350 och A330.

Airbus konstaterar att "passagerare världen över älskar att flyga med det här fantastiska flygplanet" och därför är beslutet "smärtsamt".

Samtidigt konstaterar Airbus att superjumbon inte lönar sig eftersom intresset för modellen bland andra flygbolag än Emirates är för litet.

De flesta flygbolag föredrar mindre flygplansmodeller som kan flygas direkt till den önskade destinationen, i stället för att passagerarna måste byta till mindre plan på de största flygplatserna.

Superjumbon är dyr i inköp, kostsam att bemanna, dess bränsleförbrukning är stor och det har ofta visat sig svårt att få den fylld med passagerare.

Källor: Reuters, AFP, Airbus

Diskussion om artikeln