Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tonåring blev jihadisthustru – nu vill hon återvända till Storbritannien

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 16:42.
De brittiska tonrångarna Amira Abase, Kadiza Sultana och Shamima Begum på flygplatsen Gatwick söder om London.
Bildtext De brittiska tonåringarna Amira Abase, Kadiza Sultana och Shamima Begum på flygplatsen Gatwick söder om London.
Bild: AFP / Lehtikuva

Endast några kvadratkilometer återstår av terrorsekten IS kalifat i Syrien och Irak. Många av de överlevande jihadisterna väljer nu att kapitulera. Och det ställer myndigheterna i Europa inför nya problem.

Brittiska Shamima Begum fick stor uppmärksamhet då hon tillsammans med två vänner lämnade tonårslivet i Bethnal Green i London för att fly till terrorsekten IS kalifat.

I Syrien gifte hon sig med en nederländsk jihadist. För två veckor sedan flydde de från IS sista fäste i Syrien. Maken kapitulerade sedan till en enhet från den kurdledda SDF-milisen.

Kvinnor och barn som flytt från resterna av IS kalifat i Syrien.
Bildtext Hundratals kvinnor och barn har flytt från det som återstår av kalifatet
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag är Begum gravid i nionde månaden och lever i ett flyktingläger i Syrien. I en intervju för det brittiska tidningen The Times säger hon att hon vill återvända till Storbritannien för att garantera att hennes barn får möjlighet till vård.

Barnen dog

Begum berättar att hon fött två barn, men att båda dött under de tre senaste månaderna. De dog av sjukdomar och följderna av undernäring.

- Till slut stod jag inte ut längre. Nu är allt jag vill att komma tillbaka till Storbritannien, säger hon till The Times.

Däremot ångrar hon inte sitt beslut att bli del av kalifatet. Hon säger att livet i IS de facto huvudstad Raqqa motsvarade bilden som rörelsen beskrev i sin propaganda.

Dilemma för myndigheterna

Fallet Begum illustrerar det problem som flera europeiska länder, bland dem Finland, står inför i och med IS-kalifatets fall.

Ett tills vidare okänt antal tidigare jihadister samt deras hustrur och barn kommer sannolikt att söka sig tillbaka till sina tidigare hemländer. En del av dem kommer att vilja lägga tiden hos IS bakom sig, men andra förblir liksom Begum lojala med rörelsens ideologi.

En del kommer att åtalas i sina hemländer, men i vilken utsträckning det finns klara bevis mot dem är oklart. Och det löser inte frågan vad som ska hända efter att jihadisterna avtjänat sina eventuella fängelsestraff.

Begum var ett barn när hon lockades till Syrien, men i dag är hon vuxen. Det ställer de brittiska myndigheterna inför ett dilemma.

Brittisk polis har tidigare uppgett att Begum och de två andra tonåringarna, som lurades till Syrien tillsammans med henne inte kommer att åtalas om de inte begår brott i Syrien. De underströk att det är skillnad på stridande jihadister och skolflickor.

Endast ett fåtal åtalas

Myndigheterna i Storbritannien uppskattar att kring 900 britter rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS. Mellan 300 och 400 har återvänt sedan dess. Av dem har 40 åtalats för brott.

Uppskattningsvis ytterligare 200 är fortfarande vid liv och befinner sig någonstans i IS tidigare kalifat.

Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace säger till Sky News att det är oroande att Begum inte visar någon ånger. Han tillägger att många regeringar står inför samma problem med de som återvänder från Syrien och Irak.

- De utsattes för gromning när de var unga men de är vuxna nu och en del av dem är härdade krigare.

För Begums del finns det fortfarande en rad hinder för en möjlig hemkomst. Hon befinner sig på ett läger i östra Syrien och kan knappast resa på egen hand. Brittiska myndigheter har uppgett att man är ovillig att riskera till exempel polisers liv för att hämta hem personer som anslutit sig till IS.

Viljan att utsätta statsanställda för risker ökar inte av att Begum inte verkar känna någon ånger. Om samhället i Storbritannien hade sett henne som ett offer skulle trycket på myndigheterna vara mycket större.

Källor: AFP, AP, BBC, The Times, Sky News

Diskussion om artikeln