Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk storbank skapar sin egen kryptovaluta för massiva överföringar i realtid

Från 2019
Skylt med texten JP Morgan Chase i new York år 2016.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Den amerikanska banken JP Morgan lanserar som första större bank i USA sin egen kryptovaluta, rapporterar ekonomisajten CNBC.

De första försöken med JPM Coin görs enligt planerna inom några månader. Då ska en bråkdel av de miljardbelopp som JP Morgan överför varje dag globalt för sina företagskunders räkning ske med hjälp av kryptovalutan.

De här överföringarna som JP Morgan gör uppgår till mer än 6 000 miljarder dollar varje dag.

USA:s största bank vill enligt CNBC på det här sättet förbereda sig för en framtid där delar av den globala ekonomin är baserad på den så kallade blockkedjan som är en central del av teknologin bakom kryptovalutor.

Umar Faroog som basar för bankens blockkedjeprojekt säger att JPM Coin kan användas till att genomföra överföringar för företagskunder i realtid. För närvarande kan det ta mer än en dag att genomföra sådana transaktioner.

Första banken med kryptovaluta

JPM Coin kommer att vara det första konkreta exemplet på en kryptovaluta inom banksektorn.

Förra året förbjöd JP Morgan och två andra kreditbolag sina kunder att köpa kryptovalutor med kreditkort. Bankens vd Jamie Dimon har betecknat kryptovalutan bitcoin som ett bedrägeri som kommer att sluta illa för dem som köpt av valutan.

Dimon och JP Morgans övriga direktörer har däremot konsekvent ställt sig positiva till blockkedjan som teknologi och till digitala valutor som regleras av myndigheterna.

Nyhetssajten Coindesk framhåller att JP Morgan Chase redan tidigare har testat blockkedjebaserade lösningar som bygger på Quorum, ett nätverk som är baserat på ethereum-blockkedjan.

Källor: CNBC, Coindesk

Diskussion om artikeln