Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rönnberg fick bragdmedaljen: ”Belöning för all tid och allt jobb man lagt ner”

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 20:25.
Nico Rönnberg
Bildtext Nico Rönnberg.
Bild: Handbollförbundet/Matti Matikainen

För första gången på tio år får en handbollsspelare ta emot den finlandssvenska bragdmedaljen. Nico Rönnberg får priset bland annat för sina insatser i Champions League. Det känns fint att vinna ett så stort pris, säger han till Yle Sporten.

Handbollsspelaren Nico Rönnberg, styrkelyftare Susanna Törrönen och cyklisten Jaakko Hänninen var de tre nominerade till den finlandssvenska bragdmedaljen för år 2018.

Rönnberg fick mest röster och blev den första handbollsspelaren att vinna priset, sedan Katja Nyberg 2008.

– Det känns fint att få vinna ett så stort pris. Det är en ära och kanske mest roligt att få en sorts belöning för all tid och allt jobb man lagt ner.

– Det är också stort för sporten. Handbollen får ett lyft och jag hoppas att det börjar gå i rätt riktning, säger Rönnberg till Yle Sporten.

Trodde du att du skulle vinna?

– Jag visste nog att efter min senaste säsong så är det säkert flera som röstar på mig. Till exempel så var nyheten om nomineringarna på en handbollssida i Sverige, säger han.

Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg hade ett bra år 2018.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen.

2018 ett superår

I motiveringen skriver FSI att Rönnberg slagit sig fram i europeisk handboll tack vare prestationerna med Cocks i Champions League och att han leder skytteligan i den största turneringen. Han ger också Finland den storspelaridol som landet behöver.

– 2018 var ett superår för mig men också som lag spelade vi bra och nådde fina mål.

Känner du press av att, som det står i motiveringen, vara en idol som landet behöver?

– Nejdå, jag är rätt van att ta ansvar och vara en ledare. Jag försöker vara en som unga kan se upp till, säger han.

Rönnberg kunde inte närvara vid prisgalan eftersom han just nu är i Minsk där hans Cocks ska spela match i den baltiska ligan på fredag. Så något större firande blir det inte i dag.

– Kanske vid ett annat tillfälle när jag kommit hem, med frun och sonen, säger han.

Nico Rönnberg jublar.
Bild: Handbollsförbundet

IF Minken och IK Myrans tränare prisades också

Förutom bragdmedaljen delades också flera andra priser ut ikväll. Bland annat ungdomspriset som gick till simmaren Laura Lahtinen, skidskytten och friidrottaren Heidi Kuuttinen samt friidrottaren Nathalie Blomqivst.

Årets tränare blev Magnus Slotte som förde IK Myran till damligan för första gången i klubbens historia. IF Minken fick i sin tur ta emot priset som årets förening.

Edwin Wide-priset som är ett vandringspris som årligen delas ut till lovande friidrottare gick den här gången till häcklöparen Nea Mattila från Helsingfors IFK.

Samtliga pristagare och motiveringar:

Bragdmedaljen

Nico Rönnberg - handboll
Nico har slagit sig fram i europeisk handboll tack vare hans prestationer med laget Riihimäen Cocks i EHF Champions League. Det är första gången ett finländskt lag spelar i Champions League. För tillfället leder Nico även skytteligan i hela serien. Han ger Finland den storspelaridol som landet behöver.

Ungdomspriset

Laura Lahtinen, HSS
Representerade Finland i ungdomarnas EM sommaren 2018. Gjorde flera rekord under ungdoms-FM samt satte nytt rekord för vuxna på 1500 meter frisim. Laura var femma i ungdoms-OS på 200 meter fjäril. Hela 25 FM-medaljer, såväl för ungdomar och seniorer samlade Lahtinen på sig under 2018.

Heidi Kuuttinen, IF Kraft Skidor
Invald i landslaget i skidskytte, i den så kallade Talanggruppen inför säsongen 2019. Blev åttonde, 16:e, 18:e och 22:a i JVM i Otepää vintern 2018 då hon också tog ett antal JFM-medaljer. Heidi skördar inte enbart framgångar med skidor och gevär, utan även på enbart skidor och med löpskorna: Hela tre FM-silvermedaljer blev det på 5000 meter, 1500 meter och 4 kilometer terränglöpning.

Nathalie Blomqvist, IK Falken
Slog nytt personligt rekord med tiden 4.25,20 när hon knep en sjunde placering på 1500 meter i U18-EM. Nathalie representerade Finland på YOG i Buenos Aires. Hon knep även FM-brons för seniorer på 1500 meter sommaren 2018. Hösten 2018 deltog Nathalie både i junior- och seniorfinnkampen.

Årets förening
IF Minken

Genom glädjen föds motivationen till att utvecklas inom idrotten och för att få fram de elitidrottare som har potential att prestera på den allra högsta toppen. IF Minken har en aktiv verksamhet inom såväl skidåkningen som orienteringen, från lägsta till högsta nivå av idrottare och glada motionärer.

Minken bidrar till möjligheten att satsa på längdskidåkning i Svenskfinland. I världscuppremiären i Ruka 2018 var hela tre Minkenåkare uttagna för att representera den finlandssvenska skidåkningen. En motivationshöjare och bevis på vart man kan nå med mångsidig och målmedveten träning och ett starkt föreningsstöd och driv.

Årets tränare

Magnus Slotte
I många år har Slotte tränat fotbollsdamerna i IK Myran. Han har inte bara lyckats få ett lag för Nedervetil utan för hela Kronoby och även spelare från Karleby och bland annat Pedersöre. Hans mål har varit att föra denna lilla förening till ligan. Och det målet är nu nått.

Årets Skola i rörelse

Tegengrenskolan åk 7-9 i Vörå kommun
Tegengrenskolan i Vörå kommun inspirerar högstadieeleverna till mera fysisk aktivitet under skoldagen. Till skolans verksamhet hör bland annat rastaktiviteter, pausgymnastik och motionsjippon. Skolan vill genom sin ledda verksamhet inspirera eleverna till en mer aktiv livsstil framom den tid ungdomarna spenderar framför sina skärmar.

Edvin Wide-priset
Nea Mattila, HIFK
Nea tog bland annat hem vinsten i landskampen och löpte rekordlopp i U20-VM i Tammerfors i semifinalen på 400 meter häck. Hon löpte även till sig ett FM brons på samma sträcka sommaren 2018.

Diskussion om artikeln