Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredje gången gillt för Trumpadministrationen? USA får ännu en ny justitieminister

Från 2019
Uppdaterad 14.02.2019 22:17.
William Barr blir USA:s nya justitieminister.
Bildtext William Barr blir USA:s nya justitieminister.

USA:s före detta justitieminister William Barr har utnämnts till USA:s nya justitieminister. Den amerikanska senaten bekräftade utnämningen på torsdag.

Barr agerade justitieminister i början av 1990-talet under president George H.W. Bush. Han har även jobbat för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Därefter har han innehaft lukrativa positioner på Verizon och mediebolaget Time Warner.

- Jag känner att jag befinner mig i ett sånt skede i livet att jag kan göra det rätta utan att bry mig om konsekvenserna eftersom jag är fullständigt självständig, sade den 68-åriga Barr i januari när han frågades varför han efter så många år återvänder till politiken och Washington.

Som justitieminister ansvarar Barr för övervakningen av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning kring Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Oro bland demokrater

Demokraterna i senaten motsatte sig utnämningen av Barr eftersom de fruktar att han inte kommer att gå med på att publicera utredningens alla resultat.

Barr är Trumpadministrationens tredje justitieminister. Jeff Sessions, som ofta kritiserades av presidenten, fick sparken i slutet av november ifjol. Som ställföreträdande justitieminister agerade kanslichefen Matthew Whitaker.

Senaten hoppas att den nya justitieministern ska bidra med lite stabilitet efter de senaste två årens tumult inom ministeriet.

Barr har kritiserat Muellers Rysslandsutredning och kallat den grundlagsvidrig. Han betonar ändå att han inte tänker låta sig pressas av Trump och att han kommer att försvara utredningen.

- Jag tänker inte göra något som jag anser är fel och kommer inte att pressas till att göra något jag anser är fel. Inte av någon - inte av kongressen, opinionstexter eller presidenten. Jag kommer att agera på ett sätt jag anser är rätt, sade Barr inför senatens justitieutskott förra månaden.

Han lovar också att publicera så mycket av utredningen han bara kan. Utredningsrapporten kommer ändå inte att publiceras i sin ursprungliga form, uppger han.

Källor: BBC, Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln