Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två misstänks för diskriminering under rekryteringsprocess vid Aamulehti

Från 2019
Skylt med texten Aamulehti vid tidningens redaktion i Tammerfors.
Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Polisens förundersökning om misstänkt diskriminering i arbetslivet vid Aamulehti har blivit klar. Polisen meddelar att två personer är misstänkta i fallet och att två personer är målsägande.

Polisen avslöjar inte namnen på de inblandade, men Svenska Yle har tidigare rapporterat att polisen utreder två fall av misstänkt diskriminering i anslutning till att Aamulehti år 2017 höll på att rekrytera en ny chefredaktör för tidningen.

Statsrådets kommunikationschef Päivi Anttikoski berättade i en intervju för Suomen Kuvalehti att Aamulehti inte anställde henne som chefredaktör på grund av att hon har barn.

Enligt Anttikoski omintetgjordes hennes chanser av en intervju med Alma Medias vd Kai Telanne där Anttikoski uppgav att hennes man och barn åtminstone till en början skulle stanna kvar i Helsingfors. Tidningen ges ut i Tammerfors.

Polisen gjorde själv en polisanmälan med anledning av fallet och senare berättade polisen att den utreder ytterligare ett fall av misstänkt diskriminering under rekryteringsprocessen.

Alma Media har i ett pressmeddelande välkomnat att rekryteringsprocessen utreds så att man får klarhet i frågan.

Sommaren 2015 skärpte Högsta domstolen straffet för Alma Medias vd Kai Telanne i diskrimineringsfallet av Johanna Korhonen. Telanne dömdes till 40 dagsböter.

Källor: Polisinrättningen i Inre Finland, Yle

Diskussion om artikeln