Telias mutåtalade tidigare chefer frikändes på alla punkter - Tero Kivisaari bland de frikända
Telias förra vd Lars Nyberg och två andra Teliachefer som har stått åtalade misstänkta för mutbrott i Uzbekistan frias på alla punkter av Stockholms tingsrätt.
Utöver Nyberg åtalades också Tero Kivisaari, som var chef för affärsområdet Eurasien. Den tredje misstänkta personen är Telias tidigare chefsjurist.
De misstänktes för att ha betalat cirka 3 miljarder kronor i mutor till Uzbekistans dåvarande diktatorsdotter - och riskerade långa fängelsestraff.
Åtalet om mutor faller eftersom pengar inte hade getts till personer med direkt inflytande över telekomsektorn
Åtalet om mutor faller eftersom tingsrätten ansåg att
pengar inte hade getts till personer med direkt inflytande över telekomsektorn.
Brottsutredningen inleddes för sex och ett halvt år sedan. Det är fråga om Sveriges största muträttegång.
Telia fick bland annat 3G- och 4G-licenser
Rättegången har handlat om vilket personligt ansvar de tre tidigare cheferna hade för att Telia mutade sig in på den telekommarknaden i Uzbekistan. Telia fick bland annat telefonnummer och 3G- och 4G-licenser.
Åklagaren har hävdat att mutor betalats ut till diktatorsdottern Gulnara Karimova. Karimova ansågs ha kunnat bidra till beslut som gjorde att Telia fick bedriva verksamhet i landet.
Försvaret har å sin sida hävdat att Karimova inte kan betraktas som en mutbar person enligt svensk lag.
– Det är en gammal dålig lag. Jag är inte förvånad, säger Nathalie Pahlén, generalsekreterare på Institutet mot Mutor, till SVT.
I sitt hemland Uzbekistan fälldes diktatorsdottern Gulnara Karimova 2015 bland annat för sitt agerande i Teliafallet. Hon uppges sitta i någon form av fängelse eller husarrest.
Finska staten var storägare
Misstankarna mot Telia Sonera ledde till hela ledningens avgång 2013. År 2015 drog sig Telia helt och hållet ur Eurasien.
Finska staten var storägare i Telia Sonera, men i fjol beslöt Solidium att göra sig av med det statliga innehavet i Telia.
Uzbekistanaffären
- Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company) - till 37,3 procent ägt av svenska staten - gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, brevlådeföretaget Takilant.
- Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder kronor på affärerna 2007—2010.
- I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.
- Även telekomoperatörerna rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS anklagas för att ha mutat Karimova.
- Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag. USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.
- Målet i Stockholms tingsrätt har däremot gällt tre inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.
Källa: Sveriges Radio
Källor: DN, SR, SVT