Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Campus för 3 000 studerande i Alberga håller på att sjunka ihop – ska stängas så fort som möjligt

Från 2019
Yrkeshögskolan Metropolias campus i Alberga.
Bildtext Yrkeshögskolan Metropolias campus i Alberga.
Bild: Salla Vuolteenaho/Yle

Yrkeshögskolan Metropolias hela campus i Alberga i Esbo ska stängas så fort som möjligt, uppger skolan i ett internt meddelande som Yle har fått ta del av. Byggnadens konstruktioner har sjunkit ihop och på vissa ställen förekommer stora sprickor, står det i meddelandet.

På campuset studerar cirka 3 000 studerande och campuset har 140 anställda. Man kan bland annat studera data- och kommunikationsteknik och industriell ekonomi vid campuset.

Metropolia informerar på sin webbplats att stora sprickor plötsligt har uppdagats i byggnadens konstruktioner. Byggnadens gamla del blev färdig 1989 och den nyare delen 2002.

Sprickor i väggen i byggnaden vid yrkeshögskolan Metropolia i Alberga.
Bildtext I väggarna, golven och konstruktionerna syns tydliga sprickor. På bilden syns en mätare med hjälp av vilken man veckovis har kunnat följa med byggnadens skick.
Bild: Salla Vuolteenaho/Yle

Yrkeshögskolan ordnade ett infotillfälle för personalen och för de som studerar vid campuset på fredagsförmiddagen. Under mötet sades att skolan ska flytta från campuset under våren.

Flytten sker före påsk

Metropolias vd och rektor Riitta Konkola säger att skolans studerande ska placeras på Metropolias andra campus och att flytten ska ske före påsk.

– Den snabba tidtabellen beror på att mätningsresultaten visar sådan information att vi är tvungna att reagera. Det har hittats skador i byggnaden som blir större och vi vill inte ta några risker, säger Konkola.

Fastigheten ägs av Esbo stad, som ansvarar för att fatta beslut gällande huruvida man ska förbjuda användningen av byggnaden på grund av säkerhetsskäl.

Info om problemen har funnits i flera år

I det interna meddelandet som skickats till skolans studerande och personal konstateras att fastighetsägarna sedan 2004 har vetat om att byggnadens bärande konstruktioner har haft skador. Byggnaden har undersökts flera gånger under åren.

Yrkeshögskolan Metropolias campus i Alberga.
Bildtext Den gamla delen i Metropolias campus i Alberga blev färdig 1989.
Bild: Salla Vuolteenaho/Yle

– I enlighet med den information som vi har fått hittills och för att säkerställa studerandes och personalens säkerhet vill vi begränsa användningen av byggnaden. Planerandet för att tömma byggnaden ska börja genast, säger Maija Lehtinen i meddelandet.

Lehtinen är vd för affärsverket Esbo lokaler som ansvarar för att köpa och underhålla fastigheter.

All verksamhet ska flyttas

Att begränsa användningen av byggnaden innebär alltså att all verksamhet vid campuset ska flyttas någon annanstans så fort som möjligt.

Esbo stad informerade yrkeshögskolan om byggnadens skick i torsdags.

På Metropolias webbplats står det att Albergas campus ska moderniseras. Planen är att prova på nya inlärningsmiljöer som ska främja grupp- och projektbaserade arbetsmetoder.

Artikeln är en översättning av Rakenteissa vakavia vaurioita: Ammattikorkeakoulu Metropolian 3 000 opiskelijan kampus suljetaan mahdollisimman nopeasti skriven av Susanna Siironen.

Diskussion om artikeln