Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa gick tio miljoner euro back - det ackumulerade underskottet växer till 34 miljoner euro

Från 2019
Frihetsstatyn på torget i Vasa.
Bildtext Torget i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Statens skatteprognoser slog fullständigt fel för fjolåret. Inkomsterna blev nästan 20 miljoner euro lägre än beräknat för Vasa, det betyder att det ackumulerade underskottet växer till 34 miljoner euro.

Det här leder till att Vasa tvingas till sparåtgärder, trots att kommunalskatten höjdes inför det här året. Alla nämnder måste dra ner utgifterna med 2,5 procent.

13 miljoner plus blev tio miljoner minus

Enligt den i december godkända budgeten för nästa år skulle 2019 ge ett positivt resultat om ca 13 miljoner euro. De pengarna behövs, för Vasa har ett ackumulerat underskott som vid senaste bokslut, 2017, var ca 24 miljoner euro.

Tanken var att det underskottet skulle minska med tio miljoner euro under fjolåret, men redan i höstas var det klart att så inte kommer att ske. Statens prognoser på kommunernas skatteinkomster slog fullständigt fel för 2018 och de flesta kommuner hade budgeterat för höga skatteinkomster.

I samband med att budgeten för 2019 presenterades konstaterade stadsdirektör Tomas Häyry och tf ekonomidirektör Jari Karjalainen att underskottet inte kommer att kortas av under 2018 - men att det ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Bildsättning. Förstoringsglas över 50-eurossedlar, Finlands flagga i bakgrunden.
Bild: All Over Press

I beredningen till måndagens styrelsemöte skriver Karjalainen att underskottet 2018 blir betydande.

- Det blir nog 10 miljoner euro, säger Jari Karjalainen till Yle Österbotten.

- Då uppskattade vi att underskridningen av skatteintäkter skulle ligga omkring tio miljoner euro under budget. Utfallet blev 14 miljoner euro under budget, säger Karjalainen.

Dessutom överskred social- och hälsovården sin budget med ungefär fem miljoner euro.

- Om skatteprognosen hade hållit streck skulle Vasa inte ha gjort förlust, säger Karjalainen.

23 miljoner ska bort till 2020

- Det är klart att det är utmanande då underskottet växer. Men det är fortfarande möjligt att täcka det ursprungliga underskottet på 23 miljoner euro fram till 2020, och lagen ger oss fyra år till att täcka det här nya underskottet, säger Karjalainen.

Finns det en risk att skatteprognoserna slår lika fel 2019 som de gjorde 2018?
- Det finns inga indikationer på det i alla fall. Det var Konkurrenskraftsavtalet som utgjorde den största avvikelsen för fjolåret, säger Karjalainen.

För 2019 innebär det alltså att staden nu måste skala bort 2,5 procent av utgifterna.

- Det är klart att det är utmanande. Året är redan igång och verksamheten planerad. Det är absolut ingen enkel ekvation, men nu borde man göra korrigeringar där det är möjligt.

Diskussion om artikeln