Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöfartsstrejken: Facket beskyller rederierna för försök till lönedumpning

Från 2019
Uppdaterad 15.02.2019 16:37.
Exteriör på kommandobrygga med flaggor och radar.
Bild: Yle/Petter Lindberg

Tusentals anställda på passagerarfartyg, fraktfartyg och isbrytare kan gå i strejk om inte arbetsgivarna och arbetstagarna kommer överens om ett nytt kollektivavtal snart.

Sjömansunionen säger i ett pressmeddelande att Rederierna i Finland strävar efter att öka användningen av billigare utländsk arbetskraft från nuvarande en tredjedel till 75 procent.

- I praktiken skulle det innebära att det av fyra eller fem arbetstagare som jobbar på fraktfartygen bara blir en åländsk eller finländsk arbetstagare kvar. Resten blir "billighetspersonal", främst från Filippinerna, säger Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Sjömansunionen, till Ålands Radio.

Bondas säger att facket nu väntar på att riksförlikningsmannen kallar in arbetsmarknadsparterna till förhandling.

Om parterna inte enas bryter strejken ut den 1 mars och berör cirka 5 000 anställda på finskflaggade passagerarfartyg, fraktfartyg och isbrytare.

Sjömansunionen säger att fackets mål är att hitta en lösning på de tvistefrågor som uppkommit under avtalsperioden och att få till stånd samma lönejustering som förbundet redan uppnått vid andra kollektivavtalsförhandlingar.

Enligt Rederierna i Finland kräver Sjömansunionen lönepåslag på över 2,5 procent för första året och textförändringar som innebär lika stora kostnadseffekter, samt över 2,5 procent för det andra året.

Diskussion om artikeln