Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lypa i Borgå svängde på steken: Den nationella dagen "barn med på jobbet" blev "föräldrar i skolan"

Från 2019
Föräldrar på arbetsdag i Lypa
Bild: Yle/Leo Gammals

Hem och skolas idé om att starkare engagera föräldrar i barnens skolgång i Lyceiparkens skola i Borgå blev på fredag konkret då skolan bjöd in föräldrar till skolan - för att arbeta på distans.

Många föräldrar i dag jobbar redan på distans. Varför inte ta en halv dag av distansarbete i barnets skola, är tanken som Hem och skola kastade fram.

- Vi kläckte idén redan på hösten. Vi utgick från det nationella konceptet där barn bjuds in till föräldrarnas arbetsplats, men vi svängde på steken, säger Lypas Hem och skola-ordförande Paola Dadda.

Totalt 14 föräldrar nappade på idén och droppade under morgonen in för en halv dag i sitt barns skola – en av dem var Niklas Flykt.

- Det här är en riktigt bra idé. Det spelar ingen roll om jag sitter hemma eller här. Köksbordet hemma duger lika bra som arbetsplats som ett bord här i skolans cafeteria, säger Niklas Flykt, vars dotter Ronja går i klass 8 D.

En liten skillnad upptäckte Niklas Flykt trots allt mellan att arbeta hemma eller i skolan.

- Här finns ju faktiskt en del kunder, så det går att så att säga göra kundbesök på samma gång, säger Flykt.

Niklas & Ronja Flykt
Bildtext Pappa Niklas Flykt (t.h.) med dotter Ronja (t.v.) och hennes skolkamrat.
Bild: Yle/Lone Widestam

Lugnare i skolan än på jobbet

Det som Flykt också gillade med att arbeta i skolmiljö var lugnet.

- Här är betydligt lugnare än på kontoret. På kontoret är det mera prat och människor springer fram och tillbaka. På öppna kontor finns det inget lugn. Här har eleverna beaktat att vi föräldrar jobbar och smugit sig tysta och försynta förbi oss, säger Flykt.

Också Niklas Flykts dotter Ronja Flykt tyckte att idén med distansjobbande föräldrar i skolan under några timmar var en bra idé.

- De har arbetat med sitt här i cafeterian men också fått besöka oss i klassrummen, säger Ronja.

Det som Ronja Flykt tycker att är särskilt bra är att hennes pappa får ett hum om den nya läroplanen på ett mera konkret sätt.

- Skolan har förändrats sedan han själv gick i högstadiet och nu får han se i vilken miljö och på vilket sätt jag får mina kunskaper, säger Ronja.

Kunde det här få en fortsättning?

- Någon enstaka dag i året skulle det säkert fungera fint men inte alltför ofta, säger Ronja Flykt.

Hem och skolas ordf. i Lypa - Paola Dadda
Bildtext Paola Dadda - Hem och skolas ordförande i Lyceiparkens skola.
Bild: Yle/Leo Gammals

Pappornas antal noll i föreningen

Det som Paola Dadda är speciellt glad över är att det är så många pappor som för några timmar tagit sig tid att flytta sin arbetsplats till Lyceiparkens skola.

- Det är ju inte alltför vanligt i skolsammanhang. Pappor engagerar sig inte lika mycket som mammor, menar Dadda.

Fog för sitt påstående har Dadda i och med att det i Lyceiparkens skolas Hem och skola-förening inte finns en enda pappa engagerad.

- Pappornas antal är noll. Vi är enbart mammor men inte en enda pappa. Men det är klart, alla har ju inte tid och andra vill inte, men det är helt okej. Därför är det speciellt trevligt att se så många pappor här idag, säger Dadda.

Hur tycker du att eleverna tagit det att föräldrarna besöker deras skola?

- De har nog tagit det väldigt bra. Jag såg hur barn och föräldrar umgicks med varandra och med barnens kompisar på skolgården då det var rast, så det verkar som om eleverna tycker det är spännande med föräldrar på besök, säger Dadda.

Föräldrar på arbetsdag i Lypa
Bildtext Föräldrar jobbade koncentrerat och sammanbitet i Lyceiparkens cafeteria på fredag.
Bild: Yle/Leo Gammals

Kaffe, lunch och wifi

För att föräldrarnas arbetsdag skulle löpa smidigt hade skolan ordnat med trådlös internetuppkoppling i cafeterian. Det vankades också kaffe och te under förmiddagens lopp.

- En skarvsladd var jag också tvungen att skaffa fram, eftersom en del föräldrar ville sitta lite mera avskilt och arbeta och ringa ostörda. De valde ändå att komma och det är fantastiskt roligt, säger Dadda.

På sidan om arbetet fick föräldrar också möjlighet att stifta nya bekantskaper.

- Det var faktiskt till och med lite kö till kaffekokaren och föräldrarna stod där i kön och idkade ”smalltalk”. Väldigt trevligt och lyckat på alla sätt och vis, säger Dadda.

Inte nog med kaffet. Det vankades också lunch. Efter en gemensam lunch var det slut på skoldagen och arbetsdagen likaså. Åtminstone i skolhuset.

Kanske fortsatte arbetsdagen för föräldrarnas del där hemma och kanske hade också skoleleverna en och annan läxa att fixa under eftermiddagens lopp.

Diskussion om artikeln