Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förhandlingarna inom kommunbranschen återupptas i dag – utan riksförlikningsmannen

Från 2020
Sjukvårdare går i en sjukhuskorridor.
Bildtext Vårdarfacken Super och Tehy förkastade det senaste medlingsbudet. De vill se högre lön för vårdarna och coronatillägg.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Avtalsförhandlingarna inom kommunbranschen har pågått sedan januari utan resultat. Det senaste medlingsbudet förkastades på valborgsmässoafton. Efter en paus på några veckor inleds förhandlingarna på nytt i dag.

Förhandlingarna flyttades till riksförlikningsmannens kontor efter misslyckade försök att nå en överenskommelse, men nu fortsätter man utan riksförlikningsman Vuokko Piekkala.

Vårdarfacken Tehy och SuPer förkastade Piekkalas medlingsbud på valborgsmässoafton eftersom de ansåg att förslaget försvagar skötarnas ställning och intressen.

De förhandlingar som fortsätter i dag är förbundsspecifika. Det här betyder att Kommunarbetsgivaren förhandlar skiljt med kommunsektorns huvudavtalsorganisationer.

Till kontraktparterna hör också Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JAU och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote.

Vårdarfacken vill ha coronatillägg och högre lön

Vårdarfacken har försökt få ett kollektivavtal för social- och hälsovårdsbranschen utan tilläggsarbetstid, de så kallade "kiky-timmarna", och med löneförhöjningar. Extra tillägg under coronaepidemin har också diskuterats.

Många omfattas av förhandlingarna. Det är fråga om cirka 400 000 personer inom kommunbranschen som arbetar utan avtal. De gamla kollektivavtalen gick ut i månadsskiftet mars–april. De här avtalen används tills nya finns.

Diskussion om artikeln