Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nella Korpio enda finländare till andra omgången i damernas VM-slalom – en stor miss kostade henne chansen till fin placering

Från 2019
Uppdaterad 16.02.2019 16:51.
Se finländarnas åk - Spela upp på Arenan

Nella Korpio såg ut att kunna tävla om en topp 20-placering på allvar i slalomtävlingen i Åre. Men i så gott som sista möjliga stund tappade 19-åringen kontrollen och tappade dyrbara sekunder. Det kan vara att hon blev överraskad, analyserar experten.

Det var Nella Korpio som fick axla förväntningarna som främsta blåvita favorit då slalom stod på programmet i Åre i alpina VM.

Det första åket fick också en hoppingivande inledning. Då Korpio dessutom klarade den utmanande vertikala delen i mitten av banan med äran i behåll såg 19-åringen ut att gå mot en fin placering.

Men samtidigt som Korpio åkte ut på det sista krönet före målgången tappade hon kontrollen och tappade, enligt expertkommentator Marcus Sandells uppskattning, 1,5-2 sekunder.

– I övrigt mycket bra, men en stor miss, summerar referent Kristian Karlsson.

– Just innan missen gjorde hon en jättebra sväng. Det kan hända att den överraskade henne en aning. Missen kostade henne 1,5-2 sekunder, kompade experten Sandell.

Honkanen och Pykäläinen missade på samma ställe

Korpio låg på 35:e plats efter det första åket. I det andra lyckades hon förbättra den placeringen med fyra pinnhål till en 31:a plats. Korpio var hela tio sekunder långsammare än dagens vinnare.

Riikka Honkanen (startnummer 50) och Erika Pykäläinen (52) åkte dessvärre båda ut i vertikalen i det första åket.

– Både Honkanen och Pykäläinen kör bort sig alldeles för lätt, summerar Sandell.

Holdener missade – Shiffrin tog nytt guld

Storfavoriten Mikaela Shiffrin tog sitt fjärde raka VM-guld i slalom då hon vann med 58 hundradelar före Anna Swenn-Larsson. Swenn-Larsson tog Sveriges första medalj i hemmamästerskapet.

Petra Vlhova tog sin tredje medalj i Åre då hon knep bronset. Schweiziskan Wendy Holdener ledde efter det första åket men gjorde en stor miss i det andra och fick nöja sig med en 17:e plats.

Resultat:

1. Mikaela Shiffrin USA 1,57,05
2. Anna Swenn-Larsson SWE +0,58
3. Petra Vlhova SVK +1,03
4. Katharina Liensberger AUT +1,43
5. Frida Hansdotter SWE +2,39
---------------
31. Nella Korpio FIN +10,14

Artikeln uppdaterad kl. 14.19, det stod tidigare att Korpio inte tagit sig vidare till den andra omgången, men i VM är det de 60 främsta som får åka två gånger.

Diskussion om artikeln