Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Nytt norskt guldjubel eller firar den österrikiska frälsaren Hirscher?

Från 2019
Uppdaterad 17.02.2019 13:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, slalom herrar åk 2 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På fredagen drog Henrik Kristoffersen det längsta strået i storslalom. Nu är han åkaren som alla vill besegra då herrarna avslutar VM i Åre med slalom.

Vad och var?

Herrarna tävlar i Åre efter en paus på över fyra år. Under förra vårens världscupfinaler blev herrarnas slalomtävling inställd på grund av för hård vind.

Senast åkarna rundade slalomkäppar i de svenska fjällen var Marcel Hirscher snabbast före Felix Neureuther och Alexander Khoroshilov.

Vem och varför?

Trots att Marcel Hirscher lidit av en förkylning är han den hetaste kandidaten till att kamma hem guldet. Österrike kar vunnit fem medaljer i Åre, men inget guld. Utgångsläget är identiskt med hemma VM 2013 i Schladming då Österrike var utan något guld inför den avslutande grenen – herrarnas slalom.

Den gången pallade Hirscher för trycket och vann inför närmare 50 000 åskådare.

I dag utmanas han på allvar av framför allt två åkare: Henrik Kristoffersen och Clement Noel.

Norrmannen Kristoffersen tog på fredagen karriärens första VM-medalj och kan gå in i tävlingen med aningen mindre press. Men visst vill ”HK94” vinna igen och helst av allt slå Hirscher för andra gången på tre dagar.

Clement Noel är vinterns stora utropstecken på herrsidan. Segrarna i Wengen och i Kitzbühel har gjort honom till en potentiell VM-guldmedaljör. Noel har ändå inga vidare minnen från Åre då han i JVM 2017 avbröt i både storslalom och slalom.

Sen gäller det att hålla ett extra öga på schweizaren Ramon Zenhäusern samt hemmahoppet André Myhrer. Båda trivs i något flackare backar som den i Åre.

Finland representeras av duon Jens Henttinen och Joonas Räsänen. En placering bland de 30 snabbaste skulle vara ett godkänt resultat.

När och hur?

Första åket börjar klockan 12 och sändningen i TV2 och på Arenan fem i tolv. Det andra åket startar klockan 15.30.

Kristian Karlsson och expertkommentator Marcus Sandell refererar på svenska. Herrarnas slalomtävling sätter punkt för de 45:e världsmästerskapen i alpin skidsport.

Diskussion om artikeln