Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien försvarar app som hjälper männen övervaka kvinnor – med ett klick kan en man förbjuda sin hustru att flyga

Från 2019
Saudiarabiska kvinnor.
Bild: YAHYA ARHAB / EPA

Myndigheter i Saudiarabien försvarade under lördagen applikationen Absher som gör det möjligt för män att övervaka kvinnor. Enligt landets inrikesministerium passar appen för alla i samhället, medan kritiker menar att det möjliggör direkt våld mot kvinnor och flickor.

Applikationen har kritiserats av ett flertal människorättsrörelser, bland annat Amnesty International, och beslutsfattare från runtom i världen. De kritiserar Apple och Google för att de erbjuder den här typen av applikationer.

Absher är en gratis applikation tillgänglig för alla Apple- och Androidtelefoner och tillåter användarna att bland annat ta ställning till om personer under deras förmyndarskap får förnya pass och visum. Det här gör att män, om de så vill, kan hindra kvinnor från att flyga.

Applikationen möjliggör ständig observation av kvinnor. En man kan exempelvis välja att få en notis varje gång kvinnan han är målsman för är på ett flygfält.

Apple och Google svarar medan appen kritiseras hårt

Redan applikationens namn i sig har kritiserats – Absher kan översättas till "Ja, herrn" (engelska: "Yes, sir"). Kritiker menar att det här visar att applikationen specifikt är för män och inte för alla i samhället som landets inrikesministerium menar.

Efter kritiken har Apples verkställande direktör kommenterat saken.

– Jag har inte hört om applikationen tidigare, men jag ska ta en titt på saken, sade Tim Cook till US National Public Radio.

Från Googles sida säger man att bolaget ska fastställa om applikationen uppfyller villkoren.

Den amerikanske senatorn Ron Wyden är en av många som kritiserat Apple och Google och bett dem avlägsna applikationen eftersom den uppmuntrar till våld mot kvinnor.

Myndigheter menar att applikationen är praktisk eftersom kvinnor enligt lagar i landet ändå måste ha tillåtelse av sin man eller en manlig släkting för att förnya sitt pass eller lämna landet.

Ett tidigare diskuterat ämne

Saudiska kvinnors levnadsförhållanden har under den senaste tiden diskuterats i medier efter nyheten om 18-åriga saudiska Rahaf Muhammed al-Qunun som flydde från sin familj.

Al-Qunun fruktade för sitt liv eftersom hon avsagt Islam, något som kan leda till dödsstraff i Saudiarabien. Hon fick senare asyl i Kanada.

Källor: STT, AFP

Diskussion om artikeln