Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna köper mer men billigare kläder - få tänker aktivt på hur ekologisk produkten är

Från 2019
Herrkläder i klädaffar
Bild: Mostphotos

Finländarna införskaffade i fjol mer kläder och skor än tidigare, men vinsten för försäljarna blev ändå mindre än året innan, rapporterar Yle Uutiset.

Försäljningsvolymen på kläder, skor och textilier ökade som helhet med ett par procent från året innan - samtidigt minskade försäljningen euromässigt med en procent.

Folk köpte exempelvis mer barnkläder än tidigare, men de köpte billigare plagg.

Vid mode- och sporthandels intresseorganisation TMA, som representerar merparten av affärerna som säljer sportartiklar och modekläder, säger man sig vara överraskad av siffrorna.

– Visst var det överraskande. Vi lever mitt inne i en konjunkturtopp och sysselsättningen har förbättrats, men ändå sjönk värdet av försäljningen av modekläder, säger vd Veli-Matti Kankaanpää.

Kankaanpää tror att finländarnas rätt svaga köpkraft förklarar saken - kläder är något man ger avkall på när det ekonomiska läget blir tajtare.

– Det arbetande finländska folket köper så mycket varor och till sådana priser som de har råd med, både via nätet och i stenfotsbutiker, säger Kankaanpää.

Mest kläder köpte de finländska konsumenterna från Prisma- och K-Citymarket-storaffärer samt kedjorna Hennes&Mauritz, Tokmanni och nätbutiken Zalando .

Konkurrensen drar ner priserna och folk prutar på ekologiska aspekter

Värdet av försäljningen har också påverkats av den hårda priskonkurrensen. Realisationer har blivit vardag i fysiska affärer på grund av konkurrensen från näthandeln.

Numera köper folk ofta sina kläder och skor i samma market där de köper livsmedel och husgeråd.

Den huvudsakliga orsaken till lägre inköpspriser är ändå att finländare ger avkall på den ekologiska aspekten då de handlar.

– Kampanjer i stil med Köp sällan och av god kvalitet på sociala medier har förblivit en företeelse för en rätt liten krets, säger Kankaanpää.

Å andra sidan agerar den finländska konsumenten i sig ekologiskt eftersom finländare är dåliga på att slösa, sammanfattar Kankaanpää.

- Vi köper det vi behöver, använder produkten så länge det går och säljer ännu vidare om det bara går.

Texten bygger på artikeln Tilasto yllättää: Ostamme vaatteita enemmän kuin vuosiin, mutta halvemmalla – "Osta harvoin ja laatua -kampanjointi on jäänyt pienten piirien ryhtiliikkeeksi" av Minna Pantzar/Yle Uutiset