Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Gerby skola vill få bukt med grovt språk och respektlöshet, Stora Enso inblandat i marktvister i Brasilien

Från 2019
Uppdaterad 18.02.2019 06:11.
Bild på flickor i festkläder, överst texten respekt.
Bild: Yle/Anna Savonius

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter:

Inrikes

Gerby skola i Vasa vill skapa en bättre skolmiljö eftersom respekten för andra elever och lärarna har minskat. Skolan har skickat ett brev till hemmen och man hoppas att det leder till seriösa diskussioner.

Stora Enso är inblandat i inflammerade marktvister i delstaten Bahia i Brasilien. Kampen om marken är både hård och ful.

En härva kring ett testamente till Vanda svenska församling har nu retts ut. Tillgångarna skulle gå till äldres rekreation – men pengarna gick till att lösgöra sig från märkligt hyresavtal och advokatkostnader.

Under den här veckan har polisen skärpt övervakning av tung trafik i hela landet. Målet är att öka på säkerheten i trafiken, bekämpa transportbrottslighet och fusk med avgifter och skatteringgås.
Speciellt uppmärksammans faktorer som påverkar chaufförens uppmärksamhet, såsom bruket av telefoner, pekplattor och laptops.

Segern i årets FM i isskulptur vid iskarnevalen i Tusby gick till Veijo Oinonen för isskulpturen Seppä (Smeden).

Polisledningen och generaldirektören för Valvira ska idag diskutera läget inom äldreomsorgen. Frågan gäller vilket slags stöd polisen kan ge så att övervakningen fungerar för hela vårdkedjan.

Utrikes

De krigförande parterna i Jemen har kommit överens om ett nytt avtal om eldupphör i hamnstaden Hodeidah.

Australiens regering anklagar "en sofistikerad statlig aktör" för hackerattacker mot ledande partier och parlamentet några veckor innan parlamentsvalet. Premiärminister Scott Morrison informerade parlamentet om att landets underrättelsetjänst slagit larm om cyberattacker mot olika nätverk inom de tre största partierna.

Sport

Den sista tävlingsdagen i Soldier Hollow bjöd på stafettdramatik i de två mixedstafetterna. Mixedstafettsegrar gick till Italien och Frankrike.

Väder

Ett snöfallsområdet drar in till landets norra del. I landets södra och mellersta delar blir det mildare.

I södra och mellersta Finland 0..+3 grader, i norr -3..-12 grader.

Diskussion om artikeln