Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De största grupperna ser ut att backa i EU-valet, högerpopulister framåt

Från 2019
Uppdaterad 18.02.2019 16:13.
Europaparlamentariker i parlamentet i Strasbourg den 13 februari 2019.
Bildtext Europaparlamentariker i parlamentet i Strasbourg den 13 februari 2019.
Bild: PA-EFE/PATRICK SEEGER

De stora grupperna i Europaparlamentet ser ut att backa i EU-valet, medan populisterna kan vinna terräng, visar en prognos som sammanställts av EU-parlamentet inför valet den 23-26 maj.

Stödet för den största gruppen, konservativa EPP, minskar enligt prognosen med 3 procentenheter till 26 procent och stödet för den näst största gruppen, socialdemokratiska S&D skulle minska med hela 6 procentenheter till 19 procent.

Samlingspartiet är med i EPP, medan de finländska Socialdemokraterna ingår i S&D.

Liberala Alde, där Svenska Folkpartiet ingår, kommer enligt prognosen att växa med 1,5 procentenheter till 11 procent, medan gruppen ECR där Sannfinländarna ingår skulle backa med 2,5 procentenheter till 7 procent av mandaten.

Stödet för vänstern inom GUE/NGL-gruppen skulle vara oförändrad på 7 procent, medan de gröna i gruppen G/EFA skulle backa med en halv procentenhet till 6 procent.

Euroskeptiker och populister växer mest

Den grupp som kommer att växa mest enligt prognosen är euroskeptiska och högerpopulistiska ENF som skulle öka med 3,5 procentenheter till 8 procent av mandaten i parlamentet.

Euroskeptiska och nationalkonservativa EFDD skulle öka med 0,5 procentenheter till 6 procent av mandaten.

Antalet mandat i parlamentet kommer att minska i och med det förväntade brittiska utträdet från nuvarande 751 till 705.

Socialdemokraterna störst i Finland

För Finlands del utgår den europeiska prognosen från en opinionsmätning som gjordes för Alma Media under andra hälften av januari.

I mätningen stöddes Centern av 14,4 procent av väljarna, medan Samlingspartiet hade siffran 19,7 procent och det minsta regeringspartiet Blå framtid 2,1 procent.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna hade ett stöd på 21,0 procent, De gröna 13,0 procent, Sannfinländarna 9,9 procent, Vänsterförbundet 8,9 procent, Kristdemokraterna 4,3 procent och Svenska Folkpartiet 4,2 procent.

Nya prognoser kontinuerligt inför valdagen

Europaparlamentet kommer att publicera nya prognoser inför valet, två gånger per månad i februari-april, och tre gånger i maj. I Finland hålls EU-valet söndagen den 26 maj.

Artikeln uppdaterades klockan 16.13 med länkar till källmaterial och till en relaterad artikel.

Diskussion om artikeln