Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vilka är dina normer kring sex, pengar och religion? Skicka in och delta i ny serie!

Från 2019
Uppdaterad 17.06.2019 10:14.
Ett skrivbord med en bok om knark, en dator och ett anteckningsblock.
Bildtext Vill du vara med i tv-serien? Hör av dig.
Bild: Five Corners Production

Vi påverkas alla av normer. Men vilka är de och varför följer vi dem? Vad händer om vi bryter mot dem? Yles nya serie ska utforska de frågorna och behöver DIN hjälp.

Samhället har regler och ramar som vi håller oss till. Vissa står svart på vitt i lagen, andra har vi bara bildat en tyst överenskommelse om. Det är de senare som vi kallar normer.
Medvetet eller inte så styrs våra handlingar till viss mån av dem.

Men bara för att vi tycker något är norm nu betyder det inte att det kommer att hållas så. De förändras hela tiden. Det som var norm för bara 10 år sedan kan vara hopplöst föråldrat i dag medan andra segt hänger kvar år efter år.

Sista gränserna är en ny serie som kommer att titta närmare på normer och gränser. Nu söker vi intressanta människor att intervjua.

Fem avsnitt med fem olika teman filmas under våren.

Axel Åhman sitter i en soffa med en dator och tittar in i kameran.
Bildtext Axel Åhman är programledare för tv-serien och söker nu deltagare.
Bild: Five Corners Production

Pengar

Normen är att ha en stadig inkomst och knega på utan att tala om pengar. Det är fult att tala om hur mycket du tjänar och det kan vara pinsamt att tjäna både för mycket och för lite. Vem gör rätt när alla skäms över sin ekonomi på ett sätt eller annat?

Droger

De är förbjudna i lagen och finländarna är av tradition extremt negativt inställda till droger. Ändå florerar de överallt i vårt land. Är förbud och fördömande rätt väg? Vad är alternativen och vart är vi på väg?

Religion

Majoriteten av finländarna hör till kyrkan men tror egentligen inte på Gud. Men det är bekvämt att bara hänga med. Den klassiska religionen är på väg ner, men behovet av något att tro på verkar vara lika starkt. Vad finns det för alternativa rörelser? Vad tror folk på om de inte tror på Gudar? Är ateismen en sorts religion också?

Sex

Tvåsamheten är helig. De flesta delar livet med en person, eller åtminstone en person i taget. Varför är monogamin norm och hur är det att inte följa mönstret? Sex blir allt mer vardagligt och mindre tabubelagt, men var går gränsen för det privata? Vad talar vi om, vad undviker vi helst att prata om och varför?

Sport

Genom hela mänsklighetens historia har vi hyllat våra atleter, sett upp till dem och velat vara som de. Normen är att leva hälsosamt med bra mat och mycket träning, men när är det tillräckligt? Och hur påverkar det oss när normen är ett ideal?
Sport är inte bara något personligt, den spelar en roll i hela samhället. Status och makthierarkier uppstår på våra skolgårdar enligt den starkes lag och lever på sätt och vis kvar i samhället.

Intresserad?

I programmet Sista gränserna kommer vi att diskutera dessa teman och frågor. Vi vill inte peka finger på rätt och fel, vi vill prata och öka förståelsen för alla sidor.

Har du tankar, upplevelser eller berättelser som du tror skulle passa in under någon av kategorierna?

Pratar du utan att skämmas om pengar? Är du polyamorös och tycker alla borde fatta vad det egentligen innebär? Är din största passion i livet crossfit? Har du funnit Gud eller tror du på något helt annat?

Hör av dig!

Det går inte längre att delta. Formuläret stängdes 17.6.2019.

Diskussion om artikeln