Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Motverkar diskriminering" - Åbo stads personalchef uppmanar alla att testa anonym rekrytering

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 07:37.
fem personer varav två är kvinnor sitter på stolar och väntar på en arbetsintervju. på bilden figurerar enbart kandidaternas ben.
Bild: Dan Burch / Mostphotos

Hur många gånger har du sökt ett jobb och känt dig bortgallrad på grund av fel kriterier? Frågar man Åbo stad är anonym rekrytering det lättaste sättet att undvika att någon får en sådan känsla. Metoden minskar också risken för diskriminering.

Anonym rekrytering har funnits som ett rekryteringsalternativ inom Åbo stad sedan år 2015. Användningen av metoden har enligt personalchef Sinikka Valtonen ökat i takt med att fler och fler inom staden har fått reda på att man kan använda sig av den.

– Jag tycker att det här är en bra metod och jag har själv rekryterat anställda på det sättet. Jag uppmanar alla rekryterare att testa anonym rekrytering, då den metoden möjliggör en mer rättvis och jämlik rekryteringsprocess, säger Sinikka Valtonen.

Åbo stads personalchef beskriver förfarandet vid stadens anonyma rekryteringar.

– När man får en lista över sökande så ser man inte deras namn, ålder, kön eller nationalitet. Det man däremot ser är de sökandes meriter, utbildningar och arbetslivserfarenheter. På basen av den informationen väljer man sedan vilka man ska intervjua.

åbo stad
Bildtext Åbo stad går in för att öka användningen av anonym rekrytering.
Bild: Yle/Andy Ödman

Enligt Sinikka Valtonen har Åbos stadsdirektör Minna Arve nyligen uppmanat de som håller i stadens rekryteringar att utöka användningen av anonym rekrytering, där huvudsyftet är att öka jämlikheten i rekryteringssammanhang.

– Folk kan lätt ha förutfattade meningar. Det kan handla om allt från ursprung till kön eller ålder. Genom anonym rekrytering undviker man sådant och alla får samma chans att ta sig till en intervju.

"Är inte krångligare än en vanlig rekrytering"

Sinikka Valtonen hävdar att en anonym rekrytering inte tar längre tid än en vanlig rekrytering. Samtidigt lyfter hon fram en del utmaningar för den som vill testa anonym rekrytering.

– För den som håller i en rekrytering kan det innebära en del tekniska utmaningar i att en del av informationen är dold, det vill säga man måste lära sig att hantera den biten. Det kan också vara en inställningsfråga, då man kanske tror att en anonym rekrytering är en svår process, säger hon och tillägger:

– Men jag tror ändå att vi kommer att se mer av det här, då fler och fler får upp ögonen för hur smidigt det är. Bara man testar det märker man att det inte är krångligare än en rekrytering där all information är öppen.

Åbo stad har ett program som går ut på att stoppa diskriminering och det här är ett utmärkt verktyg att visa att vi menar allvar med våra påståenden.

Caj Karlsson

Åbo stad har bland annat anställt personer inom hälsovårdssektorn genom anonym rekrytering. En som har fått ett jobb den här vägen är stadens arbetshälsochef Caj Karlsson.

– Det här är det lättaste sättet för en arbetsgivare att vara säker på att det inte uppstår någon diskriminering. Man kan också samtidigt gallra ut personer ganska lätt, då man ser om de har de egenskaper man vill ha.

minna arve
Bildtext Åbos stadsdirektör Minna Arve vill öka användningen av anonym rekrytering.
Bild: Yle/Andy Ödman

Caj Karlsson ser både en klar fördel och en risk i tillämpa anonym rekrytering.

– Fördelen är det inte finns några förutfattade meningar. Det är så lätt att ha förutfattade meningar och att det ska vara en viss typ av person som ska få jobbet. Alltså innan man ens har tittat djupare på egenskaper och meriter.

– En nackdel kan vara att det kan finnas personer med lång erfarenhet, men om de saknar någon viss formell kompetens kan de gallras bort vid en anonym rekrytering.

Staden med Minna Arve i spetsen vill öka användningen

Inom staden har man utöver Minna Arves nämnda uppmuntran också fört en kampanj för att öka användningen av anonym rekrytering.

– Åbo stad har ett program som går ut på att stoppa diskriminering. Det här är ett utmärkt verktyg att visa att vi menar allvar med våra påståenden, säger Caj Karlsson.

I landet har även till exempel Helsingfors, Esbo och Vasa tillämpat anonym rekrytering.

Varken Pargas eller Kimitoön testar anonym rekrytering

Pargas personalchef Peter Lindroos säger att ämnet anonym rekrytering hittills endast har kommit upp i diskussionsväg. Mer än så är inte aktuellt i nuläget.

I Kimitoöns kommun har man enligt tf. förvaltningschef Daniela Sundberg hittills inte ens diskuterat ämnet anonym rekrytering.

Diskussion om artikeln