Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska guldhoppet Stina Nilsson går en kamp mot klockan: “Stina är inställd på att starta i VM”

Från 2019
Uppdaterad 18.02.2019 17:03.
Stina Nilsson.
Bildtext Stina Nilsson var i grym form före skadan.

Skid-VM i Seefeld startar med sprint på torsdagen. Svenska stjärnsprintern Stina Nilsson skadade sig för en månad sedan och har inte tävlat sedan dess. Rehabiliteringen har ändå gått bättre än väntat.

Nilsson skadade sig vid målgången i Otepää-sprinten 19 januari och huruvida hon hinner återhämta sig i tid för VM har varit den stora frågan i svenska skidkretsar.

Nilsson ådrog sig en bristning i lårets baksida och tongångarna i det blågula landslaget var inte positiva efter skadesmällen.

– Sannolikheten att Stina Nilsson kommer till start på VM i Seefeld i är väldigt liten, sade landslagschefen Rikard Grip ännu då.

Stina Nilsson.
Bildtext Här skadar sig Stina Nilsson (till vänster).
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Nu, med bara några dagar till VM-sprinten, ser det ändå betydligt ljusare ut. Enligt Grip har rehabiliteringen gått fantastiskt bra och han räknar med att Nilsson är med på torsdagen.

– Vi både tror och hoppas att Stina står på startlinjen på torsdag. Det är vår ambition. Men vi är fortfarande ödmjuka inför att det är en balansgång och att det fortfarande kan ske bakslag, säger Grip till SVT.

– Hon har gjort pass som gör att hon är redo för att starta. Passen är precis som vanligt, det handlar mer om att hitta en balans i totalbelastningen.

Nilsson är redan på plats i Seefeld och har testat VM-spåren.

– Hon är inställd på att starta på torsdag, men vi vet också att det här är ett helt annat läge än för de andra åkarna som inte har någon skada med sig i bagaget. Därför måste vi utvärdera det här dag för dag, förklarar Grip.

Nilsson är den regerande OS-vinnaren i sprint och har vunnit fyra världscupstävlingar den här säsongen.