Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya riktlinjer för säkerheten för konfirmationsläger på väg – kyrkan anser att grundsäkerheten redan är på hög nivå

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 14:01.
Händer håller i ett hus med ett rött kors på.
Bild: Mostphotos / Lev Dolgachov

Det finns klara säkerhetsdokument för konfirmationsläger, men nya dokument är på kommande, säger man från kyrkans sida. Frågan aktualiserades efter den tragiska skidolyckan då en 15-årig konfirmand dog i Himos i helgen.

Stefan Myrskog, ledande sakkunnig vid kyrkans central för det svenska arbetet, säger att det finns tydliga direktiv för hur handledare ska agera om en nödsituation uppstår.

Konfirmanderna är många – tre fjärdelar av alla finländska ungdomar deltog i konfirmationsundervisningen år 2018. De får också säkerhetsinformation, berättar Myrskog.

– När man kommer till ett lägerområde eller far på konfirmationsresa så går man igenom vad som gäller, till exempel med simning eller vad som händer om en brand bryter ut. De får allmän information så att folk hålls på kartan med vad som förväntas.

Stränga riktlinjer kring säkerhet på papper

Myrskog berättar att det finns stränga riktlinjer och säkerhetsdokument som görs skriftligt och de ska följas av alla.

– De följer konsumentsäkerhetslagens föreskrifter.

De som är ledare på konfirmationslägren får oftast någon sorts utbildning, men vad utbildningen innefattar väljer de olika församlingarna själva.

– Det görs säkert på många olika sätt. Första hjälpen vet jag att många har och det tycker jag att är ett måste som bör finnas med i sammanhanget. Röda korset och andra har ju gratis utbildning för hjälpledarna, åtminstone i Helsingfors.

En person visar hur man ger hjärtmassage på en docka som ligger på marken.
Bild: Mostphotos

"Allt möjligt kan hända"

Det är enligt Myrskog viktigt att ha ett förebyggande tillvägagångssätt och fundera på allt som kan hända på ett konfirmationsläger.

– Man ska kolla området där man bevistas och kolla vad som händer om en brand skulle bryta ut till exempel.

Kommer Himosolyckan att påverka säkerhetsdokumenten?

– Vi har ett nytt säkerhetsdokument på kommande, en uppdatering av kyrkans säkerhetsdokument. Det är ett tecken på utveckling, men jag tror att grundsäkerheten är på så hög nivå att vi är på kartan.

Några drastiska åtgärder tror han ändå inte att det enskilda fallet leder till.

– Men det gäller som alltid att tänka noga igenom då man gör dokumenten och säkerhetsplanerna. Allt möjligt kan hända. Man ska göra allt för att kunna undvika att något sådant sker.

Artikeln bygger på en intervju av Johanna Minkkinen.

Diskussion om artikeln