Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa ska betala 20 000 euro för olagligt köp av tjänster från Posintra

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 12:25.
Lovisa stadshus
Bild: Robin Halttunen

Lovisa måste betala 20 000 euro till staten för att inte ha följt upphandlingslagen. Marknadsdomstolen har fällt sitt avgörande i frågan. För Borgås del räckte det med en förklaring.

Marknadsdomstolen har dömt Lovisa stad att betala en påföljdsavgift på 20 000 euro eftersom upphandlingen av Posintras tjänster 2017 inte gått rätt till.

Staden har inte följt reglerna gällande direktupphandlingar i upphandlingslagen.

Lovisa stad köpte i februari 2017 intressebevaknings- och kommunikationstjänster av Posintra för hela året.

Posintra är Östra Nylands eget utvecklingsbolag som har flera olika ägare förutom Lovisa stad. Bland de andra ägarna finns privata företag och därför borde staden ha gjort en konkurrensutsättning.

Konkurrens- och konsumentverket började övervaka upphandlingslagen i början av 2017. Marknadsdomstolens avgörande hör till de första som gjorts sedan dess.

Ingen risk att Borgå behöver böta

Borgå stad fick i februari 2018 en uppmaning att förklara sig gällande stadens köp av tjänster från utvecklingsbolaget Posintra.

Till skillnad från Lovisa hade Borgå gjort ett ramavtal med Posintra 2015. KKV har rätt att granska upphandlingsfrågor först från 2017.

På Borgå stad berättar tf förvaltningsdirektör Roope Lenkkeri att staden valde att ändra kurs och upphandla tjänsterna.

- Myndigheterna har varit mycket nöjda med det som Borgå stad har gjort. Borgå stad konkurrensutsatte ifjol de tjänster som Posintra sålt åt Borgå stad. Som resultat av konkurrensutsättningen har vi nu ett avtal med Posintra. Allt är i skick från Borgå stads sida, säger Lenkkeri.

Artikeln uppdaterades med Roope Lenkkeris kommentar 19.2. kl 12:25.

Artikeln baserar sig delvis på Loviisalle ja Jämsälle sakkoja hankintalain rikkomisesta skriven av Jari Strömberg.

På andra språk

Diskussion om artikeln