Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jag hade en ganska trist bild av Finland" - Jennifer trotsade både sina fördomar och statistiken när hon flyttade hit

Från 2019
Uppdaterad 20.05.2021 13:17.
Jennifer Sandström utanför Ode i Helsingfors.

Varje år flyttar tusentals unga finländare till övriga Norden. Många personer flyttar också till Finland från Norden, men inflyttarna är färre och de flesta av dem är finländare.

Vår granskning av löner och utgifter i Norden visar dessutom att det för de flesta yrkesgrupper inte lönar sig ekonomiskt att flytta hit.

Jennifer Sandström, Ainur Elmgren och Pontus Edvinsson trotsar alla statistiken. De är svenskar som valt att flytta till Finland – och som dessutom har för avsikt att stanna här, åtminstone tills vidare. Sandström och Edvinsson hamnade här den klassiska vägen – det var kärleken som förde dem till Finland.

Jennifer Sandström, Pontus Edvinsson och Ainur Elmgren står utanför Ode i Helsingfors.
Bildtext Jennifer Sandström, Ainur Elmgren och Pontus Edvinsson har flyttat hit från Sverige och Island

- En av de första saker jag sade till min pojkvän när vi började dejta var att bara så du vet kommer jag aldrig att flytta till Finland, säger Sandström.

Till slut blev valet ändå lätt. Sandströms pojkvän hade studieplats i Finland, medan hon själv varken hade en stad som kändes som hemma eller ett jobb i Sverige. Hon sökte jobb i Finland och hade tur och fick ett som passade hennes profil.

- Många svenskar har fördomar om Finland och en bild av att det inte verkar så spännande. Jag hade en ganska trist bild av Finland och jag vet inte riktigt varför. Jag drömde om New York och i jämförelse kändes Finland inte så intressant.

I dag försörjer Sandström sig som företagare inom marknadsföring och är inte på väg bort från Finland, åtminstone inte inom nära framtid.

För Pontus Edvinsson var valet lättare.

- Vi funderade länge på om vi ska bo i Sverige eller Finland. Vi har barn så då är det inte så lätt att flytta fram och tillbaka. När jag var klar med min kandidatexamen vid universitetet i Örebro så tänkte vi att nu måste vi bestämma om vi ska stanna i Sverige eller flytta till Finland.

Pontus Edvinsson utanför Ode i Helsingfors.
Bildtext Pontus Edvinsson

Sedan blev Edvinsson antagen till Helsingfors universitet och det avgjorde – familjen valde att flytta till Finland i höstas.

- Vi kände att vår son får en bra framtid i Finland. Jag tycker om Finland och min fru vill gärna bo här. Det kändes som en bra lösning. Men samtidigt lämnade jag min familj och mina kontakter, så det var en blandning av svårt och lätt. Som det känns nu har vi fattat rätt beslut.

De flesta som flyttar till Finland från Norden är hemvändande finländare

Under år 2017 flyttade 3855 personer till Finland från något nordiskt land. 3917 personer flyttade till ett nordiskt land från Finland. Både inflyttarna och utflyttarna var till största delen finska medborgare. Sverige är det land dit flest finländare flyttar och därifrån flest återvänder.

Flest invandrade från Sverige
Utvandringen var störst till Sverige.

Årligen flyttar fler från Finland till övriga Norden än till Finland. 2017 minskade ändå den så kallade nettoutflyttningen till övriga Norden. 2015 och 2016 var de som flyttade till något annat nordiskt land runt 1000 fler än de som flyttade tillbaka, men år 2017 var nettoutflyttningen bara runt 200.

Ser man närmare på vem det är som flyttar är det främst är unga i åldern 15-34 som flyttar bort medan 25-34-åringar är den grupp som i högsta grad flyttar tillbaka. Många flyttar för att studera och återvänder efter studierna.

15-24-åringar och 25-35-åringarna utvandrade mest.

Nordenforskaren Johan Strang vid Helsingfors universitet är inte förvånad över statistiken. Han hade de facto väntat sig att utflyttningen från Finland till övriga Norden skulle vara ännu större.

- När man tänker på varför folk främst flyttar så är det ju efter jobb, pengar och en bättre framtid. Om man tittar på Norden som region så förutom huvudstadsregionen och några tillväxtcentra finns många av de fattigaste regionerna i Norden i Finland. Antingen flyttar man till Helsingfors eller så flyttar man till Sverige eller Norge.

"Begär inte att man ska kunna flytande finska"

Ingen av de tre är förvånad över att det är fler finländare som flyttar till andra nordiska länder än nordbor som väljer att komma till Finland. Språkkraven är något Jennifer Sandström tycker man kunde lätta på för att locka fler människor till Finland.

- Begär inte att man ska kunna flytande finska. Fler arbetsplatser borde ha engelska som branschspråk. Då öppnar man många dörrar. Kommer man utifrån tycker jag man också ska söka jobb som kräver att man kan finska. Om du har en bra profil, kanske arbetsgivaren kan kompromissa lite.

Ainur Elmgren står utanför Ode i Helsingfors.
Bildtext Ainur Elmgren

Ainur Elmgren forskar vid Helsingfors universitet och kom från början till Finland för att hon hade vänner här och en plats i ett kollektiv. Hon håller med Sandström.

- I universitetsvärlden har vi sett det här länge. Många hoppas att det ska bli mera flexibelt. Vi har redan miljöer inom universitetet där man inte behöver kunna finska, säger Elmgren.

Stanna kvar eller flytta hem?

För Ainur Elmgren, som har en projektanställning vid universitet, är det oklart vilket hennes hemland kommer att vara i framtiden. Jennifer Sandström och Pontus Edvinsson har för avsikt att stanna i Finland.

- Vårt långsiktiga mål är att stanna här. Det är ganska jobbigt att flytta fram och tillbaka mellan Sverige och Finland. Förhoppningsvis kan vi stanna kvar, det beror på om jag får jobb här, säger Edvinsson.

- Jag hade litet av en kris i höstas då det hade gått tre år sen jag flyttade hit, så det är kanske också naturligt att ha sådana, säger Sandström.

Krisen berodde till stor del på att Sandström övergått till att vara frilans och egen företagare och tänkte att det skulle bli omöjligt att klara sig i Finland. Det har ändå visat sig gå bra i och med engelskspråkiga kunder och kunder från Sverige.

- Nu kan jag för första gången sen jag flyttade hit se att jag kanske kan bo här en lite längre tid. Det känns fortfarande lite läskigt att säga det högt, men jag börjar bli bekväm med tanken.

Diskussion om artikeln