Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Talibaner eller objektiva forskare? Gnabbet om grundlagsexperternas uttalanden fortsätter

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 13:45.
Riksdagshuset i Helsingfors.
Bild: Finnish Parliament House in Helsinki

Neutralt konstaterande i stil med kejsarens nya kläder eller ett agerande av grundlagstalibaner? Munhuggningen mellan en del politiker och grundlagsexperter visar inga tecken på att mattas av i underrättelselagarnas kölvatten.

Professor Martin Scheinin nekar till Svenska Yle att han skulle driva någon egen politisk agenda, medan bland annat försvarsministern fortsätter att tala om "grundlagstalibaner".

Scheinin sade i måndagskvällens TV-nytt att han inte driver någon egen politisk agenda.

- Min enda ideologi är att kämpa för att Finlands grundlag och internationella människorättskonventioner respekteras. Jag har idag ingen ideologi vad gäller politiska partier, sade Scheinin.

Han hänvisade också till H.C Andersens saga Kejsarens nya kläder. Enligt Scheinin är det hans och hans kollegers uppgift att "avslöja att majestätet är naken".

Gräl på twitter och i bloggar

Scheinin besvarade den omfattande kritik som flera politiker fört fram efter att underrättelselagarna återbördades till riksdagens utskott..

Förfarandet är osedvanligt och motiverades med frågetecken kring paketets grundlagsenlighet. Något som bland annat just Scheinin och professor Juha Lavapuro hade lyft fram på twitter.

En del politiker har reagerat kraftigt på grundlagskännarnas sätt att agera.

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen har krävt "ett värdigt uppträdande i stället för propagerande av egna åsikter".

Försvarsminister Jussi Niinistö från Blå framtid fortsätter för sin del på tisdag att tala om "grundlagstalibaner" i sin blogg.

Niinistö beskyller experterna bland annat för att ta till utomparlamentariska metoder.

"Åsikterna alltjämt färgade"

Grundlagsutskottets tidigare ordförande, Samlingspartiets Kimmo Sasi gick för sin del ut och ifrågasatte forskarnas objektivitet i frågan.

- Många av dem har mycket starka politiska åsikter och ett visst förflutet. En del av dem har kämpat mot det västerländska demokratiska samhället och det reflekteras säkert fortfarande i deras åsikter, sade Sasi i TV-nytt.

Scheinin har bland annat hört till det kommunistiska partiets centralkommitté under en tid på 1980-talet samt jobbat som riksdagsgruppens jurist för Demokratiska förbundet för Finlands folk i samma tider.

Till TV-nytt förnekade Scheinin alltså på måndagskvällen att hans kritik av underrättelselagarna skulle vara politiskt motiverade.

Han har tidigare sagt till Helsingin Sanomat att kritikerna går till personangrepp när sakargumenten tryter. Kommentaren till Svenska Yle lät liknande.

- Det finns de som helst skulle se att vi höll käft. Men jag tänker nog fortsätta på samma linje.

Diskussion om artikeln