Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

#femtioelvafrågor: Vad händer om det föds för få barn? ”Osäkert om vi har ett välfärdssamhälle i dess nuvarande form i framtiden”

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 14:47.
Gymnasisten Anastasiia Galchenko i Vörå rastrerad som serietidningsbild med pratbubla och texten "Pensionärsboom?"
Bildtext Anastasiia Galchenko undrar hur det ska gå om det föds för få barn.
Bild: Svenska Yle / Sofie Gammals. Grafik: Lasse Grönroos

Hur annorlunda blir framtiden när befolkningens fördelning förändras? undrar gymnasieeleven Anastasiia Galchenko från Vörå inför riksdagsvalet i april.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. I slutet av artikeln kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

– Hur ska riksdagen gå tillväga med välfärdssamhället? Det blir så många pensionärer och lite barn föds, hur ska det fixa sig i framtiden?

Det är Anastasiia Galchenko som undrar hur välfärdssamhället ska fungera i framtiden.

Jan Saarela, professor i demografi med statistik vid Åbo Akademi i Vasa, svarar på frågan.

– Det här är en otroligt komplex fråga som är svår att ge ett bra svar på. För det första är det svårt att prognostisera barnafödande, vi har sett att Statistikcentralens prognoser inte hållit och de har reviderats.

Saarela säger att om välfärdssamhället ska fungera måste vi på sikt öka intäkterna och minska kostnaderna.

– En aspekt är privatiseringen av vården, men hur bra har det riktigt fungerat i praktiken?

Föds det för få barn?

– Vad gäller nativiteten har den tenderat att vara kontracyklisk i Finland. Det betyder att det generellt sett föds färre barn i Finland när det råder högkonjunktur och vice versa. Förmodligen är det ett resultat av välfärdssamhället i sig.

Att säga om det kommer att födas fler barn i Finland på längre sikt är svårt att säga, menar Saarela.

– Det är svårt att ge ett konkret svar på eftersom prognoserna varierar, men som det ser ut nu så kommer det inte att göra det.

Enligt THL föddes det 50 858 barn i Finland 2017 vilket är fem procent färre än året innan och den lägsta siffran på 150 år.

– Något som diskuteras är ifall vi borde öka invandringen. Det föds helt enkelt för få finländare och vi kommer att ha för få som jobbar.

Välfärdssamhälle i framtiden?

– Det är osäkert om vi har ett välfärdssamhälle i dess nuvarande format i framtiden. Det kommer säkert att ske justeringar, det arbetet är redan igång med tanke på vårdreformen. Vi kommer att se mycket mer av den här typen av reformarbete inom många olika sektorer.

Pratar vi om ett avvecklat format?

– Det beror på hur man ser på det men åtminstone ett annorlunda format där vi ser mer av lösningen med olika kombinationer där både privat och offentlig sektor medverkar, säger Jan Saarela.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln