Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Vi läser om skandalerna och blir upprörda, men så hittar vi en söt bild på en kattunge och går vidare" - skandalerna avlöser varandra men Facebooks användare förblir trogna

Från 2019
Uppdaterad 20.02.2019 15:59.
En kattunge.
Bildtext Facebook äger flera sociala nätverk, däribland Messenger, Instagram och Whatsapp.
Bild: Merja Fröberg

Facebook bidrar till folkmord och skräddarsyr annonser för vaccinmotståndare. Ryktet är skamfilat men både omsättningen och användarantalet ökar. Varför ändra på en fungerande modell, säger datasäkerhetsexpert.

De senaste åren har Facebook varit involverad i en mängd skandaler och företaget har en monumental uppförsbacke för att reparera sitt rykte.

Det skamfilade ryktet till trots mår internetjätten ekonomiskt bra och antalet aktiva användare ökar för varje år.

Den gemensamma nämnaren bland skandalerna är att företaget antingen själva varit direkt inkopplade i skandalerna, eller så har de via sin plattform fungerat som verktyg för spridning av till exempel viral propaganda eller hatretorik.

Bara under 2018 var Facebook involverade i fem större skandaler och så sent som i mitten av februari i år visade det sig att företaget skräddarsytt annonser för vaccinmotståndare och tagit betalt för det.

Fem större skandaler ifjol

Ser vi närmare på fjolårets löpsedlar med Facebook i fokus kan vi konstatera att Facebook fungerat som verktyg i folkmord. Facebook meddelade i slutet av 2018 att de bidrog till folkmordet på rohingyamuslimer i Myanmar.

I juni 2018 bötfällde den brittiska datatillsynsmyndigheten Facebook för skandalen kring Cambridge Analytica.

Myndigheten ansåg att Facebook misslyckats med att skydda sina användares data och att förse användarna med tillräcklig information om hur informationen delades med utomstående parter.

Amerikanska medier rapporterade samma månad att Facebook delat användardata med minst fyra kinesiska elektronikföretag, däribland telekomtillverkaren Huawei som av den amerikanska underrättelsetjänsten pekats ut som ett hot mot den nationella säkerheten.

I september 2018 uppdagades ett säkerhetsfel på den sociala tjänsten som kan ha lett till att 50 miljoner användarkonton har utsatts för kapning.

Facebook spred rykten om kritiker

När Facebook kritiserades för den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet anställde företaget en PR-firma som publicerade negativa uppgifter om företagets kritiker och smutskastade företag som Google.

Kampanjen som nystades upp i november 2018 gick bland annat ut på att utmåla miljardären George Soros som ledaren bakom en rörelse som var riktad mot Facebook.

Vi läser om skandalerna och blir upprörda, men så hittar vi en söt bild på en kattunge och går vidare med vardagen.

― Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä

Trots alla dessa skandaler har Facebooks omsättning ökat, antalet användare har ökat med nio procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år och aktien har stigit med sju procent.

Bild på datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä.
Bildtext Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä.
Bild: YLE/Jenna Emtö

Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä ser två möjliga förklaringar.

Antingen så skaffar påverkare fler konton och köper inflytande i allt större grad, eller så bryr sig människor helt enkelt inte tillräckligt om alla skandaler.

- Facebook har blivit ett nödvändigt ont som vi måste vara med i. Annars begår vi socialt självmord, säger Särkkä.

Finns inga egentliga alternativ

Problemet som Särkkä ser det är att det heller inte finns några andra alternativ. Facebook äger de flesta av de större sociala nätverken, däribland Whatsapp och Instagram.

- Om vi vill protestera mot Facebook så är vi mer eller mindre tvungna att göra det på Facebook och det känns aningen andefattigt.

Särkkä ser det som positivt att amerikanska senatorer i offentligheten lyft upp frågan om en reglering av Facebook.

Den amerikanska senatorn John Kennedy har sagt att ”allt som hänt kanske är för stort för Facebook själva att lösa”.

Vi förargas men glömmer fort

Han ser heller ingen egentlig orsak varför Facebook skulle ändra på sin modell. Efter varje skandal sjunker börskursen för att sedan igen stiga till nya höjder.

- Vår koncentrationsförmåga är alldeles för kort. Vi läser om skandalerna och blir upprörda, men så hittar vi en söt bild på en kattunge och går vidare med vardagen.

Även om Särkkä målar upp en rätt så dystopisk bild av sociala medier fylld med påverkan och manipulation har han ändå inte gett upp hoppet helt.

- Jag önskar och vill tro att vi fortfarande hittar en lösning som gör sociala medier både friare och mera demokratiska. Men tyvärr verkar vi gå åt motsatt håll.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln