Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läkare vid ÅUCS samjour har fått jobba övertid på grund av halkan – man har dessutom för få rum för kräksjuka

Från 2019
Någon har halkat omkull och gjort spår i snön vid en parkbänk på östra åstranden i Åbo.
Bildtext Någon har halkat omkull och gjort spår i snön vid en parkbänk på östra åstranden i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

De senaste veckorna har det nästan dagligen varnats för väldigt hala trottoarer. Det här märks också vid ÅUCS samjour, där man under de senaste tio dagarna har haft fler halkrelaterade skador än normalt.

Halkskadorna som Åbo universitetscentralsjukhus samjour får ta hand om rör sig oftast om handleds-, vrist eller huvudskador.

– Under mellandagarna hade vi väldigt många halkrelaterade olyckor. Det brukar ofta vara så när den första halkan kommer. Även vårhalkan leder till många skador, men enligt min mening har vi haft få fall hittills i år med tanke på hur halt det är överallt, säger Teemu Elomaa, överläkare vid samjouren vid ÅUCS.

Men även om år 2019 började lugnt har personalen tvingats jobba extra nu i februari, eftersom halkskadorna har ökat de senaste veckorna.

– Undantaget är de senaste tio dagarna där vi har haft fler halkrelaterade skador än normalt. För min del har det också märkts genom att jag har fått jobba övertid under två dagar på grund av just halkskador.

En kvinna böjer sig över en toalettskål.
Bildtext Vinterkräksjuka och influensa förekommer just nu i regionen.
Bild: imago/blickwinkel/ All Over Press

Färre fall av vinterkräksjuka och influensa

Enligt Teemu Elomaa ser det ut att bli en lugnare vinter gällande antalet fall av både vinterkräksjuka och influensa.

– Både vinterkräksjukan och influensan förekommmer just nu i regionen, men det handlar om färre fall jämfört med de två senaste åren.

Men brist på rum för vinterkräksjuka- och influensapatienter

Men det innebär ändå inte att allt är frid och fröjd i det här avseendet.

– Hela sjukvårdsdistriktet har brist på isoleringsrum där vi kan placera personer som behöver sjukhusvård på grund av vinterkräksjuka eller influensa. Så vi behöver mer yta för att kunna isolera sådana patienter från andra patienter.

Diskussion om artikeln