Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Varje finländare slänger i medeltal 23 kg mat om året – här är Strömsös tips på vad du kan göra med din gamla mjölk och skrumpna grönsaker

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 13:57.
Anders och Elin i Strömsös kök
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Vi slänger 120-160 miljoner kilo ätbar mat i soporna varje år. Av det totala matsvinnet är det vi, de privata hushållen, som står för den största delen, nästan en tredjedel.

Den goda nyheten är att det finns relativt enkla knep för att åtgärda problemet. Både miljön och plånboken tackar.

Kreativitet är den viktigaste egenskapen hos oss som vill minska på matsvinnet säger Strömsös kock Anders Samuelsson. Han uppmanar oss att se möljigheterna i våra kylskåp och skafferier.

– Sätt in en rensningsdag varje vecka där du går igenom vad du har i kylskåpet eller frysen.

3 fakta om matsvinn i Finland

Här är några av Anders favorittips på sådant du kan göra av råvaro som ofta blir matsvinn.

Treveckorssallad av kål och morötter

Koka en lag med en del vinäger, en del olja, socker och salt.

Riv kålrötter, morötter eller andra rotfrukter och eventuellt lite chili och eller paprika. Lägg i en burk med glaslock.

Häll den heta lagen på den rivna salladen så att salladen täcks.

Salladen håller ungefär tre veckor.

Ättiksgurka och treveckorssallad
Bildtext Gör inläggningar på grönsaker eller rotfrukter som riskerar att bli dåliga – här treveckorssallad och inlagda gurkor
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Ricottaost av gammal mjölk

Sur mjölk går bra att använda till hemlagad ricotta.

Blanda en halv liter mjölk, en burk grädde i en kastrull. Koka upp och tillsätt saften från en halv citron.

När massan spricker, häller du den i finmaskig sil.

Vanhaa maitoa tehdään ricottajuustoksi
Bildtext Hemlagad ricotta av gammal mjölk
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gammal ost = ostsås

Möglig ost
Bildtext Innandömet på en möglig ost kan bra användas i en mångsidig ostsås.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Skär bort mögel och hårda kanter. Riv osten.

Värm grädde eller fet mjölk.

Häll varma mjölken på rivna ostmassan och mixa med en stavmixer.

God avsvalnad som pålägg på bröd eller på kokt ris med grönsaker. Ostsåsen passar också till kött eller fisk.

Gamla frukter blir till saft eller snabbdessert.

Gamla frukter kan man alltid pressa färsk saft av. Det går också bra att steka lessna bananer och äpplen med lite smör och socker och servera till exempel med hemlagad ricotta.

en portion med ricottaost och stekta bananer
Bildtext Hemlagad ricotta med smörstekta bananer
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Andra bra tips för att undvika matsvinn

1. Inventera kylskåpet innan du åker till butiken
2. Med god middagsplanering är halva jobbet gjort. Tygla din inre hamster
3.Förvara maten i genomskinliga burkar då har du bättre koll på vad du har
4. Lita inte på datummärkningar utan låt ditt smak- och luktsinne avgöra

Det finns ljus i matsvinnstunneln

Under de senaste åren har både restauranger, matbutiker, matproducenter och gräsrotsentusiaster börjat jobba för att minska på matsvinnet.

Med matsvinnsappar som t.ex. Resq eller Lunchie kan man rädda matportioner från restauranger eller i vissa fall också butiker.

Det finns också nätbutiker som säljer mat billigare som annars skulle bli osåld till exempel på grund av överproduktion. På vissa håll har man också öppnat så kallade matsvinnskylskåp dit man kan föra mat som man inte hinner använda.

Är du själv matsvinnets multikonstnär? Tipsa oss

Anders efterlyser kreativitet i köket. Det skall han få.
Vilket är ditt bästa matsvinnstips? Hur trollar du fram en måltid ur ett till synes tomt kylskåp och skafferi?

Dela med dig av dina knep i kommentarsfältet. Vi minskar på matsvinnet tillsammans!

Källa:Luke (Naturresursinstitutet)
Ruokahävikki ja ruokajärjestelmän kiertotalous (på finska)

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln