Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bernie Sanders vill bli demokraternas presidentkandidat

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 16:42.
Bernie Sanders.
Bildtext Bernie Sanders.
Bild: EPA

Den amerikanske senatorn Bernie Sanders meddelar att han siktar på att bli vald till demokraternas presidentkandidat i valet år 2020.

Senatorn från Vermont överraskade många med sin starka kampanj 2016 då han utmanade Hillary Clinton i kampen om demokraternas kandidatur.

Sanders skriver i ett mejl till sina anhängare att han kommer att arbeta för samma saker som i kampanjen 2016, bland annat hälsovård för alla i USA, en höjd minimilön och gratis studier vid högskolor som drivs av den offentliga sektorn.

Sanders betecknar sig själv som en demokratisk socialist. Han beskriver president Donald Trump bland annat som en nationell belastning och en patologisk lögnare.

Till skillnad från 2016 kommer Sanders att tävla mot många demokratiska kandidater som delar Sanders åsikter i många frågor.

77-åringen Sanders ålder kan också bli ett hinder under primärvalskampen.

Till exempel nyhetsbyrån AP anser ändå att Sanders kommer att vara en respektingivande motståndare i kampen om vem som ska representera demokraterna. Sanders fick mer än 13 miljoner röster och vann 23 primärval eller nomineringsmöten i delstaterna.

Sanders har suttit i kongressen i Washington från och med 1991, först som ledamot i representanthuset och från 2007 som senator.

Demokraternas primärval och nomineringsmöten inleds i Iowa i februari 2020. USA väljer president i november samma år.

Diskussion om artikeln