Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Finlands hetaste medaljchanser i Seefeld – missa inte skidfesten på söndag för då smäller det!

Från 2019
Medaljaspiranterna Ristomatti Hakola, Eero Hirvonen och Kerttu Niskanen är i elden under lagsprintsöndagen.
Bildtext Medaljaspiranterna Ristomatti Hakola, Eero Hirvonen och Kerttu Niskanen är i elden under lagsprintsöndagen.
Bild: All Over Press

Syskonen Iivo och Kerttu Niskanen medverkar i flera potentiella finländska medaljgrenar i skid-VM i Seefeld. Förväntningarna är högt uppskruvade också beträffande Finlands herrar i nordisk kombination. Söndagen den 24 februari kan bli en riktigt stor medaljfest för Finland.

Herrar 15 km: Iivo Niskanen

Onsdag 27.2 kl. 15.00
Medaljsannolikhet: 70 %

Visst, sannolikheten på 70 procent låter hög, men vi är övertygade om att Niskanen tar medalj i sju fall av tio. Han och ryssen Aleksandr Bolsjunov verkar vara i en så urstark form att endast en miss i vallningen eller en sjukdom kan hindra dem från att göra upp om VM-guldet.

Ristomatti Hakola.
Bildtext Hakola blir Niskanens parhäst.
Bild: All Over Press/Heidi Koivunen

Herrar sprintstafett: Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola

Söndag 24.2 kl. 12.30
Medaljsannolikhet: 60 %

Osäkerhetsmoment som stavbrott eller vurpor kan visserligen förstöra festen, men nog känns Niskanen–Hakola som ett sylvasst par. Norges Johannes Hösflot Kläbo blir sannolikt en för tuff nöt att knäcka på sista etappen, men silver- och bronsmedaljerna är definitivt inom räckhåll.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen med blommor i händerna
Bildtext Succé i Lahtis, succé i Seefeld?
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Nordisk kombination, lagsprint: Ilkka Herola och Eero Hirvonen

Söndag 24.2 kl. 11.30 och 14.30
Medaljsannolikhet: 45 %

Av alla tävlingsformer i nordisk kombination spelar längdåkningen störst roll i just den här. I världscupen i Lahtis visade Ilkka Herola och Eero Hirvonen vad de går för då de lyfte upp sig från en sjätte plats efter backmomentet och vann tävlingen. Det var imponerande även om alla de tuffaste konkurrenterna inte var på plats den gången.

Kerttu Niskanen viskar något åt Krista Pärmäkoski på en presskonferens.
Bildtext Medaljduo? Niskanen och Pärmäkoski.

Damer sprintstafett: Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski

Söndag 24.2 kl. 12.30
Medaljsannolikhet 40 %

Vilken skillnad en tävling kan göra. Om inte Kerttu Niskanen skulle ha gett det formbesked hon gjorde i och med världscupsegern i Cogne, skulle Krista Pärmäkoski sannolikt ha avstått lagsprinten. Nu tyder det mesta på att hon tänkt om och plötsligt har Finland en ny potentiell medaljgren.

Herrstafett 4 x 10 km: Finland

Fredag 1.3 kl. 14.15
Medaljsannolikhet: 35 %

Manuset är simpelt: Norge och Ryssland gör upp om segern, medan Finland, Frankrike, Italien och Schweiz kämpar om bronset. Av de fyra sistnämnda känns Finland snäppet bättre än de övriga. Frankrike har många duktiga åkare men saknar spets på de klassiska distanserna.

Nordisk kombination, lagtävling: Finland

Lördag 2.3 kl. 12.00 och 15.45
Medaljsannolikhet: 33 %

Om inget totalt oväntat sker kommer Finland inte att rå på Tyskland och Norge. Även Österrike blir en svår nöt att knäcka på hemmaplan, men ifall backmomentet lyckas i överkant för Finlands kvartett kämpar Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru och Arttu Mäkiaho om en bronsmedalj. Finland är starkare i längdspåret än merparten av konkurrenterna.

Evelina Piippo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo var stafetttrea för en vecka sedan.
Bildtext Men vem kör i det finländska laget??
Bild: EPA-EFE/TERJE PEDERSEN/AOP

Damstafett 4 x 5 km: Finland

Torsdag 28.2 kl. 14.00
Medaljsannolikhet: 30 %

Finland har varit på pallen i båda världscupstafetterna i vinter, men utgångsläget är att Norge, Sverige och Ryssland är större medaljkandidater än Finlands kvartett. Samtidigt borde Finland vara starkare än de övriga lagen i startfältet, så viker sig något av det tre favoritlagen ner sig tar Finland sannolikt medalj.

Damer skiathlon: Krista Pärmäkoski

Lördag 23.2 kl. 12.00
Medaljsannolikhet: 27 %

Krista Pärmäkoski är en medaljkandidat i alla tävlingar hon ställer upp i. Däremot är hon kanske inte en medaljfavorit i något lopp. Bredden är snäppet större än till exempel i fjol.

Utgångsläget är att Therese Johaug är solklar favorit i alla lopp. Pärmäkoski kämpar mot bland andra Ebba Andersson, Astrid Jacobsen, Charlotte Kalla, Jessica Diggins och Natalija Nepriajeva om de övriga medaljerna. Vi ska minnas att Pärmäkoski tagit medalj i skiathlon i de två senaste stortävlingarna.

Krista Pärmäkoski.
Bildtext Hur många medaljer tar jag månne denna gång?
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Damer 10 km: Krista Pärmäkoski

Tisdag 26.2 kl. 14.30
Medaljsannolikhet: 25 %

Se ovan. Först kommer Johaug, sedan ingenting, och sedan en dryg handfull medaljkandidater. Bland dessa också Pärmäkoski.

Damer 30 km: Krista Pärmäkoski

Lördag 2.3 kl. 13.15
Medaljsannolikhet: 23 %

Pärmäkoski har ett silver att försvara från Pyeongchang, men den här gången åker man masstarten med fristil. I fristil är det snäppet fler om budet.

Diskussion om artikeln