Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Savon Sanomat: Siilinjärvi vill utreda dödsfall på Attendos äldreboende – sex personer dog på fyra veckor

Från 2019
Attendo-skylt.
Bild: Lehtikuva

Vårdbolaget Attendo krävs på en utredning om sex dödsfall på ett äldreboende i Siilinjärvi i Norra Savolax, rapporterar Savon Sanomat.

De sex dödsfallen inträffade inom fyra veckor i januari och februari på Attendos vårdhem Vänrikki.

Det är Siilinjärvi kommun som kräver att Attendo förklarar händelserna. Kommunen vill reda ut om dödsfallen har varit naturliga eller om det har förekommit vanvård.

Enligt Attendo har det inte konstaterats några vårdfel i samband med dödsfallen.

Det är nu upp till Regionförvaltningsverket i Östra Finland att göra en utredning.

Klienter har olovligt hållits bakom låsta dörrar

Två granskningar har genomförts vid vårdhemmet den senaste månaden. En planerad i början av februari och en överraskningsvisit i slutet av januari.

Granskningarna gjordes till följd av respons från både anhöriga och branschfolk.

Savon Sanomat skriver att inspektionsrapporten vittnar om att nio av äldreboendets klienter har hållits bakom låsta dörrar, utan att man skriftligt kommit överens om saken. Ett sådant agerande kan strida mot lagen.

Inspektören ska enligt tidningen under sitt besök ha hört bultande från andra sidan av den låsta dörren. I rummet fanns en person som anlänt till hemmet samma dag och som stängts in mot sin vilja. Klienten trodde sig ha hamnat i fängelse.

En läkare som vårdat klienterna vid hemmet berättar till Savon Sanomat om ett fall där man inte följt upp en hjärtsjuk klients blodtryck på rätt sätt. Enligt läkaren har fall av glömska och förvirring inträffat uppseendeväckande ofta under det senaste halvåret.

Attendo uppger att de brister som granskningarna visat på nu har åtgärdats.

Diskussion om artikeln