Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbolls-Europa väntade fyrverkerier, fick sömnpiller – mållöst både i Liverpool och Lyon

Från 2019
Joshua Kimmich och Sadio Mané kämpar.
Bildtext Joshua Kimmich och Sadio Mané kämpar.
Bild: EPA-EFE/PETER POWELL

Gårdagens två Champions League-åttondelar i fotboll bjöd på totalt noll mål på 180 minuter fotboll. Liverpool och FC Bayern München spelade oavgjort och mållöst på Anfield Road, vilket också var fallet när Lyon och FC Barcelona möttes på fransmännens hemmaplan.

Tillsammans hade de fyra lagen, engelska Liverpool (59 mål på 26 matcher), spanska Barcelona (61 mål på 24 matcher), tyska Bayern München (50 mål på 22 matcher) och franska Lyon (40 mål på 25 matcher) stått för 210 fullträffar i seriespel säsongen 2018-2019.

När insatserna är högre, mera står på spel och ett mål hit eller dit kan vara skillnaden mellan avancemang och Europa-semester brukar det bli mer tillknäppt.

På Anfield var den första halvleken underhållande och fartfylld medan den andra halvlekens spelkvalitet inte höll samma höga standard.

Sadio Mané hade ett par riktigt heta chanser i båda halvlekarna. Hans skott från inne i straffområdet efter en lyckosam studs i den första halvleken gick tätt förbi och vid hans nick i den 85:e minuten stod Manuel Neuer i vägen och räddade.

Bayerns försvarsinsats över 90 minuter höll det normalt målfarliga Liverpool på mattan, men tränaren Jürgen Klopp är inte orolig.

– Vi hade många fina chanser. Resultatet är inte det vi var ute efter men vi kan leva med det. Slutsiffrorna är sist och slutligen helt ok, det är det optimala oavgjorda resultatet för oss, säger han.

För FC Barcelona fortsatte trögheten på bortaplan i Champions League-dubbelmöten med ett 0–0 resultat i Lyon.

Senast katalanerna vann på bortaplan i slutspelsfasen av Champions League var i februari 2016.

Lionel Messi biter i gräset.
Bildtext Messi fick bita i det det franska gräset.

Barcelona hade visserligen ett 59-procentigt bollinnehav, men lyckades bara prestera fem skott på mål mot hemmalagets två.

– Det är alltid trevligare att gå in för en hemmaretur när man hållit nollan på bortaplan. Lyon spelade mycket bra och deras målvakt Anthony Lopes var lysade, konstaterade Barcelona-backen Clement Lenglet.

Returmötena i dessa matchpar står på schemat den 13 mars.

Ikväll sparkar de två sista åttondelsfinalerna när Schalke och Manchester City möts i Gelsenkirchen och Atletico och Juventus drabbar samman i Madrid.

Champions League, åttondelsfinaler:

Liverpool - Bayern München 0–0

Lyon - FC Barcelona 0–0

Returerna spelas 13 mars.

Ikväll:
Schalke - Manchester City
Atletico Madrid - Juventus