Hemvården i Borgå läggs om – längre dagar ska ge mer tid för klienter
På måndagen hade hundratals klienter inom hemvården en ny egenvårdare. Nya arbetssätt ska i längden ge mera tid för klienterna, men nu plågas hemvården av brist på vikarier och missnöje bland personalen.
På måndagen den 18 februari bytte en stor del av personalen inom hemvården i Borgå team. Det betyder att hundratals klienter med ett slag fick en ny egenvårdare.
Staden informerade om saken samma dag vilket skapade många frågor hos anhöriga.
- Vi har misskött oss när det gäller informationen. Det är beklagligt och vi tar lärdom av det, säger hemvårdens tf servicechef Krister Lindman på Borgå stad.
Längre dagar och fler lediga dagar
Förra året testkörde hemvårdens västra område ett nytt system för att lägga upp arbetet. Borgåmodellen baserar sig på Nordsjömodellen, ett system som utvecklats i Helsingfors.
Utvecklingsarbetet går ut på att arbetsturerna fördelas på ett nytt sätt. Hemvårdarna jobbar längre dagar och har fler lediga dagar.
- Vi kom fram till att vi vill överföra bra saker från projektet på västra området till hela hemvården. Det visade sig att personalen tycker om systemet och det gynnar kunderna, säger Lindman.
Lindman berättar att de tidigare haft många inom hemvården som jobbat korta dagar. Nu ska alla jobba 8 timmar och 15 minuter. Under tre veckor har de sju lediga dagar.
Vi har misskött oss när det gäller informationen
Krister Lindman
Målet är att hemvårdarna ska få mera tid på eftermiddagarna att sätta sig ner och till exempel ta en kaffe med klienten. Det här trots att vården inte får mera resurser.
Lindman förklarar att det handlar om hur man fördelar tiden. Till exempel ska man inom hemvården nu kunna duscha klienter också på veckoslut.
- Alla skötare som kommer på morgonen jobbar 8 timmar och 15 minuter. Vi får jobbet jämnt fördelat. Det ska bli tid över på eftermiddagen. Då är det fråga om att egenvårdaren själv ser att vem hon ger den extra tiden den dagen: vilken kund vill hon ge lite extra åt i dag.
Missnöje bland personalen
Den här veckan har en del av personalen inom hemvården i Borgå bytt team. Hemvården är indelad i team på sex till tio personer och ungefär två personer per team har bytts ut.
Krister Lindman medger att en del i personalen varit missnöjda.
- Vi har ansett att arbetsrotationen är bra för att då kan vi ge samma vård i alla team på samma sätta och alla i personalen lär känna varandra. Det har väckt mycket tankar bland personalen. Det finns personal som är jättenöjd med arbetsrotation och det finns de som är mindre nöjda över den.
När hemvårdarna har bytt team har det lett till att många klienter fått en ny egenvårdare. Staden informerade om saken först den 18.2 när förändringen var ett faktum.
Krister Lindman säger att han förstår att det väcker oro bland anhöriga då egenvårdaren byts ut.
- Jag förstår deras oro. Men om man tänker hur personalen byts över lag inom hemvården både i Borgå och på annat håll så byts det annars också egenvårdare hos oss regelbundet. Personalen kommer och går, de byter jobb.
14 egenvårdare byter rutt och på varje rutt finns det 10-12 klienter. Det betyder att mer än 140 klienter fått en ny egenvårdare.
Det finns personal som är jättenöjd med arbetsrotation och det finns de som är mindre nöjda över den
Krister Lindman
För tillfället har hemvården i Borgå mycket frånvaro på grund av influensa. På staden har man fått ta till alla vikarier som finns att få, men det har inte räckt till.
- Vi jobbar hårt på det. Tyvärr har vi inte hittat tillräckligt med vikarier, säger Lindman.
Vid årsskiftet slogs Borgå hemvårds västra område ihop med norra hemvården och östra hemvården. Hemvårdens kansli finns nu på Brandbackens servicehus. Tidigare har hemvården också funnits i Näse.