Karl-Johan Hjelm är anhörig och besviken på Borgå stad: "Jag hör om förändringar inom hemvården via djungeltrumman"
Borgå stads beslut att ta i bruk nya arbetsmetoder och arbetsturer inom hemvården väcker oro hos många anhöriga. Stadens sätt att informera om förändringarna får noll poäng hos anhörig Karl-Johan Hjelm från Ebbo.
Karl-Johan Hjelm från Ebbo i Borgå är inte nöjd med att staden har gått över till en ny modell inom hemvården.
Modellen innebär att en del vårdare byter arbetsteam. Det kan betyda att en del klienter får nya egenvårdare.
Varje klient har i huvudsak en egenvårdare, men andra personer inom teamet kan också bytas ut.
- Det är klart att man blir orolig. Pappa är ändå en gammal människa och har varit van med att ha samma vårdare som har gått här redan i många år. Han har lärt känna dem och de känner honom.
"Jag har inte vågat berätta för pappa"
Hjelms pappa blir snart 87 år och tycker om sina egna vårdare.
- Det vi anhöriga funderar är hur förändringen kommer att inverka på hans mentala hälsa och hur han ska orka. Han känner inte de som är nya.
Hjelm har inte vågat berätta för sin pappa att systemet förändras.
- Han blir bara orolig och det tycker vi inte att är bra. Som tur är vi många syskon och barnbarn som kan hälsa på honom om dagarna, så han inte behöver vara ensam så länge.
Hemvården besöker pappan två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen. Hjelm oroar sig för att pappan framöver kan bli mer orolig på grund av förändringarna.
- Han funderar redan nu på vem som kommer och om han känner den personen. De gånger det varit någon inhoppare har han kunnat säga att den vårdaren var ny och inte visste någonting.
"Man vet hur det går i slutändan"
Borgå stads mål med reformen är att vårdarna ska få mer tid tillsammans med klienterna. Hjelm är väldigt skeptisk till att det här kommer att förverkligas.
- Det sägs många fina ord men man vet hur det går i slutändan. Det är tio minuter in, och tio minuter bort.
Hjelm understryker att det inte är vårdarnas fel att det är så här.
- Jag lyfter på hatten för deras arbete. De gör ett jättebra arbete och ska orka och hinna med de områden de har.
Hjelm konstaterar att det är de äldre som alltid får lida då förändringar sker. Hjelm har hört att också andra anhöriga känner oro inför det som sker inom hemvården.
- En del har föräldrar som får hemvård medan de själva bor på annan ort. De har inga andra som besöker den egna än hemvårdens vårdare.
"Informationen går via djungeltrumman"
Karl-Johan Hjelm kan inte förstå hur vårdarna kan få mer tid med klienterna bara genom förändrade arbetstider och arbetsturer.
- Antalet äldre som behöver hemvård ökar hela tiden. Borgå vill att alla äldre ska skötas hemma så länge som möjligt.
Informationsgången från Borgå stads sida har fått kritik. Borgå bytte arbetsteam inom hemvården i måndags, men informationen till hemvårdens klienter gick ut först samma dag.
Om informationen inte nådde alla klienter i måndags kan det bero på att alla klienter inte vårdas alla dagar. Informationen går ut via hemvårdaren som besöker klienten, säger man vid Borgå stad.
Staden medger att det här inte sköttes snyggt. Karl-Johan Hjelm ger inga poäng för stadens sätt att informera om ärenden som berör hemvården.
- Det fungerar som en djungeltrumma. Man får inte veta någonting förrän det står i tidningen om det, eller någon bekant säger att har du hört det här.
"Visionerna håller i något år"
Hjelm upplever det också som problematiskt att personer på ledande poster ofta byts ut inom staden.
- De kommer med sina nya visioner som gäller i ett eller två år. Och sen går man åter tillbaka till något annat.
Hjelm var med och samlade namn mot en stängning då intervallvårdsavdelningen Apollo lades ner i Borgå.
Då sa staden att de vårdare som frigörs från Apollo ska flytta över till hemvården.
- De flyttade inte alla över till hemvården. Dessutom hette det att de som behöver också i fortsättningen ska få intervallvård i Borgå.
"De ville bara hålla oss tysta och lugna"
Så blev det ändå inte för Karl-Johan Hjelms pappa. Han fick tidigare vård enligt systemet några veckor hemma, två veckor intervallvård.
Efter att Apollo stängdes fick Hjelm veta att staden anser att pappan är i så bra skick att intervallvård erbjuds bara två gånger per år.
- De sa före stängningen av Apollo att allt ordnar sig bara för att hålla oss lugna och tysta.
Hjelms pappa tyckte om intervallvården. Hans humör blev bättre och han kunde träna sina ben i de långa korridorerna på avdelningen.
- Vi fick efter stängningen en vårdare som kommer hem för att jumppa med honom, men personen kommer en gång i veckan och är där en timme. Det är inte samma sak som att få röra sig dagligen.
"Det känns grymt som anhörig"
För Karl-Johan Hjelm känns det som hänt inom hemvården under den senaste tiden svårt.
- Det känns grymt att de som har byggt upp vårt land får lida mest av allt. Snart blir vi själva gamla dessutom.
Hjelm undrar om de som fattar beslut tänker på att de också själva blir gamla någon dag.
- En dag kommer någon och säger att du får vård två gånger i dygnet tio minuter åt gången.
Karl-Johan Hjelm hoppas att de äldre bättre ska få sin röst hörd framöver.
- Borgå borde ta de äldres och de anhörigas åsikter i beaktande, och samhörigheten mellan de äldre borde tryggas. Pappa har brukat vara på en träff i Näse en gång i veckan och han tycker om att få diskutera med gamla bekanta. Samhörigheten är viktig för många äldre.
Artikeln uppdaterades 21.2.2019 kl. 8.30. Uppgifter om systemet med egenvårdare lades till. Dessutom lades uppgifter om hur Borgå har informerat klienterna till.
