Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Världsmästaren som minns pi-talet med 100 000 decimalers noggrannhet: “Vem som helst kan skaffa sig ett otroligt minne” – med de här teknikerna lyckas du

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 20:08.
Två leende män i soffan.
Bildtext Programvärd Jonas Sundström memorerade 50 saker i ordning på en timme. Hans namne Jonas von Essen memorerade några fler detaljer.
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Första arbetsdagen efter semestern. Du sitter vid datorn och ska logga in för första gången på flera veckor. Du provar, svär och efter det tredje försöket låser datorn sig. Känns det bekant?

Andra gånger har du glömt inköpslistan på köksbordet och yrar omkring i butiken som en huvudlös höna.

Nu kan du glömma det. Med den tvåfaldiga minnesvärldsmästaren Jonas von Essens minnestekniker kan du nämligen ta kontroll över ditt minne.

Från dåligt till superminne

Innan Jonas von Essen fick nys om minnestekniker var han en vanlig ung man med ett halvtaskigt minne. Ibland var han irriterad på sitt dåliga minne men hade inga förhoppningar om att det skulle förbättras.

– Jag trodde det var genetiskt, något du föds med.

En leende man ser in i kameran.
Bildtext I VM lyckades Jonas von Essen bland annat memorera 1400 blandade spelkort på en timme. .
Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm

Men av en slump hittade von Essen en bok med olika minnestekniker. Den kom att förändra hans liv. Till von Essens stora förvåning fungerade teknikerna.

– Jag kom ihåg mer, snabbare och lättare.

Det handlar om att visualisera och koppla ihop i hjärnan – läs vidare för mer om hur du kan få ett superminne.

Party trick med Trivial Pursuit

För varje månad och år som gick testade han sina gränser allt mer. Han utvecklades och sprängde alla barriärer.

Von Essen lärde sig bland annat årets alla namnsdagar och slog det svenska rekordet genom att komma ihåg över 13 000 decimaler av pi-talet.

Ser du en skadad ödla som lagar sin tå framför dig minns du det utan problem.

Vad har jag för nytta av de här kunskaperna, frågar du dig kanske? Jag behöver inte ens kunna fem decimaler av pi, tänker du.

Kan Jonas von Essen faktiskt alla decimaler av pi? - Spela upp på Arenan

Ja, minnesmästaren har flera ess i rockärmen. Nästa gång någon föreslår ett parti Trivial Pursuit behöver du inte avstå. Jonas von Essen har också memorerat alla 3000 svar i Trivial Pursuit och det kan även du göra.

– Du kan använda teknikerna till allt som är av faktakaraktär, till exempel namn och språk.

Förvandla siffror till djur

Grundtekniken går ut på att visualisera och koppla ihop fakta med bilder. En siffra säger ingenting, men kopplar du den till en bild blir den mera konkret.

Jonas von Essen har olika bilder för olika tal. Då han memorerar pi-talets 100 000 första decimaler använder han sig av 1000 bilder. Varje tresiffrig kombination är en bild. Till exempel är 111 en flygmyra.

Placera ut i ditt minnespalats

När varje bit fakta har en bild kan de olika bilderna placeras på en rutt, i ett så kallat minnespalats. Det lönar sig att använda bekanta platser som till exempel olika rum i din lägenhet.

Att placera ut bilder i sitt barndomshem är ett fungerande koncept. Du har starka minnen från det och känner till alla rum och skrymslen.

Jonas von Essen memorerar så mycket att hans hem inte räcker till. Han går istället ut på en minnespromenad.

– Jag tänker att jag går i min hemstad och ser de olika bilderna på en rutt.

Purjolök i öronen

Nedan följer några enkla minnesregler som underlättar din vardag. Vi börjar med köplistan.

Vad tycker minnesmästaren om pedagogiken i skolan?

Det konkreta som du kopplar ihop fakta med kan alltså vara en fysisk plats som till exempel ditt hem. Det kan också vara mera intima platser.

Det kan kännas knasigt och till och med ohygieniskt att koppla ihop köplistan med dina kroppsdelar, men det fungerar.

– Föreställ dig att du har spaghetti i håret, purjolök i öronen och ägg som ögon.

När du ska lära dig namn

Döper du fortfarande kollegan Jonas till Johan efter två år på samma jobb? Då kanske följande tips kan vara något för dig. Sluta förnedra dina medmänniskor och kom istället ihåg namn genom att associera personens namn med en bild.

– Träffar du någon som heter Anna kanske hon får en stekpANNA på huvudet, Oscar vinner en Oscar för bästa film och Sara står mitt i en ökenstorm från SAhaRA.

För att bli bättre på geografi

Italien är väldigt lätt att minnas eftersom det ser ut som en stövel. Jonas von Essen vädjar till fantasin och hävdar att alla länder ser ut som något om du tittar tillräckligt noga.

–Tänker du dig att Chile är en chilipeppar, Makedonien en skinkmacka och Angola en angorakatt så sätter de sig mycket bättre i minnet.

Om du vill lära dig språk

Gör en bild av ordets betydelse och koppla ihop den med en bild av vad ordet låter som. Stol på spanska heter exempelvis silla och ödla heter lagarto.

– Ser du en stol täckt med sill och en skadad ödla som lagar sin tå framför dig minns du det utan problem.

Minns programvärd Jonas 50 slumpmässiga saker i rätt ordning efter en timmes övning? - Spela upp på Arenan

Repetition är kunskapens moder

Att öva minnestekniker är som att gå på gymmet. Du måste upprepa och repetera. I början är det segare, men ju bättre du blir desto mer sällan behöver du öva.

– En tumregel är att upprepa det du har lärt dig efter några timmar, efter en dag, efter en vecka och efter en månad. Då kan du få det att verkligen etsa sig fast i långtidsminnet.

I grunden är teknikerna enkla men för att bli bättre behövs alltså träning. Inför världsmästerskapen 2013 och 2014, då von Essen tog guld, tränade han som en toppidrottare.

– Månaderna innan övade jag fem, sex timmar i dagen.

Svårt att slippa tankspriddhet

Jonas von Essen har skrivit en bok om minnestekniker och i ditt bibliotek finns det troligtvis någon bok om minnestekniker. På nätet finns också flera kurser i ämnet. På Yle Arenan finns också hjälp med tekniker.

Även om du skulle utveckla ett superminne skyddas du inte från tankspriddhet. Det har Jonas von Essen erfarat.

– Jag har glömt min dator på tåget på väg till min minnesföreläsning. Fem gånger.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln