Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

#femtioelvafrågor: Vilka partier vill förkorta vårdledigheten? - "Handlar om värdekonservatism kontra en modernare syn på familjerna"

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 14:45.
Pappa Daniel Tunér till höger och sonen Joar till vänster på rastrerad serietidningsliknande bild med pratbubbla och texten "tar ni bort vårdledigheten?".
Bildtext Daniel Tunér med sonen Joar Tunér.
Bild: Mikaela Löv-Aldén. Grafik: Lasse Grönroos

Jakobstadsbon Daniel Tunér funderar på vårdledigheten och om något parti vill förkorta den. Professor emeritus Göran Djupsund säger att inget parti uttryckligen vill korta ner vårdledigheten, men flera partier vill förändra den.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Experter och politiker har länge diskuterat om man bör genomföra en reform av vårdledigheten.

Förra våren försökte regeringen faktiskt reformera familjeledigheterna, men försöket misslyckades. Regeringspartierna kunde inte enas i frågan.

Men nu är det riksdagsval på kommande och frågor om vårdledigheten intresserar småbarnsföräldern Daniel Tunér.

Vanhempi laittaa sukkaa lapsen jalkaan.
Bildtext I dagens läge betalas hemvårdsstöd ut för barn under tre år som inte har en kommunal dagvårdsplats. En stor majoritet av dem som lyfter hemvårdsstöd är kvinnor.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Oroar sig för en förändring som gör att föräldrarna måste jobba även om de hellre vill vara hemma med barnen

Tunér nämner diskussionerna om att småbarn under tre års ålder mår bäst av att vara hemma och oroar sig för att kommande regering tänker förkorta ledigheten så att småbarnsföräldrar måste jobba istället för att vara hemma med sina barn, även om de hellre vill stanna hemma.

Därför frågar han sig:

Vilka partier vill minska på rätten till vårdledighet?

― Daniel Tunér

Professor emeritus i statskunskap Göran Djupsund svarar på Tunérs fråga.

Värdekonservativa partier vill inte röra vårdledigheten

Djupsund säger att partiernas åsikt i frågan varierar över tid, men att det nog finns en specifik linje.

- Skiljelinjen går mellan traditionsbetonade och värdekonservativa partier kontra mer liberala partier med en modernare syn på familjerna.

De traditionsbetonade partierna talar enligt Djupsund om en lång vårdledighet och också om att familjerna själv ska få bestämma hur vårdledigheten används av mamman och pappan.

Det här betyder ofta att mammorna är hemma hela den här perioden, poängterar Djupsund.

De partier som uttryckt en sådan linje är till exempel Kristdemokraterna, Sannfinländarna, Blå framtid och även Centern.

- Samlingspartiet, SFP, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet har haft en liten annan syn på det här, att man måste reformera vårdledigheten och kanske dela på den mellan föräldrarna.

Göran Djupsund
Bildtext Frågan om vårdledigheten går utanför den traditionella höger-vänster-skalan, säger Göran Djupsund.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Inget parti vill förkorta vårdledigheten

De Gröna är lite svårare att analysera var de står i frågan, men Djupsund säger att de nog rör sig mera mot den liberalare, modernare falangen som vill reformera vårdledigheten.

Det finns alltså inget parti som vill förkorta vårdledigheten, enligt Djupsund.

Det handlar mera om vem som ska vara hemma och om familjen får bestämma det här själv.

En modell som diskuterats är till exempel att mamman har sex månader, pappan har sex månader och sedan får familjen själv bestämma vem som tar de sista sex månaderna, säger Djupsund.

- Det här är en modell som Centern, Sannfinländarna, Blå framtid och Kristdemokraterna inte varit inne på utan de har tyckt att familjerna ska få bestämma själv.

Ingen stor fråga i stundande riksdagsvalet

Tyvärr kommer inte Daniel Tunér få höra så många åsikter om vårdledigheten, tror Djupsund.

- Det är en viktig fråga, men inför riksdagsvalet så finns det så många andra tunga och viktiga frågor, så jag är rädd att den här frågan inte kommer att få så stor uppmärksamhet.

I en mätning som gjordes för två veckor sedan där man frågade medborgarna vilka frågor de tycker ska vara centrala i riksdagsvalet så kom inte heller familjevårdsfrågorna upp bland toppfrågorna, säger Djupsund.

- Det var mera hälsovård, socialvård, arbete med mera. Nog kan det hända att något parti någonstans lyfter frågan, säg att Kristdemokraterna vill profilera sig som värnare av familjen, men jag tror inte att det blir några stora debatter om det här.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Diskussion om artikeln