Raseborg är inte högriskområde för fästingburen hjärninflammation men fler fall har konstaterats i Nyland
Institutet för hälsa och välfärd följer med hur många som insjuknar i fästingburen hjärninflammation (TBE) per år. I somras insjuknade 13 personer på ett begränsat område vid Lojosjöns sydvästra strand.
Det har gjort att Lojo stad nu kommer att vaccinera en del av stadens invånare. Det första tillfället är 13-14 mars vid hvc i Lojo centrum.
7000 beräknas vaccineras
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har beslutat att området tas med i det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation. Då är vaccinationerna för invånarna i riskområdet är gratis.
Också sommargäster som bor i sin sommarbostad regelbundet i mer än 4 veckor under sommarsäsongen får avgiftsfritt vaccin.
Grundvaccinationsserien innehåller tre vaccinationer. Kring 7000 personer kommer att vaccineras.
Ovanlig sjukdom i finska förhållanden
TBE är en virussjukdom och det finns inget läkemedel som biter på den. Viruset sprids via fästingbett och fästingens saliv inom några minuter från bettögonblicket.
Jussi Sane, som är ledande expert inom smittskydd och vaccinationer vid THL, säger att man årligen följer med var personer som insjuknar bor och intervjuar dem om vilka områden de har rört sig i.
- Sjukdomen är mycket ovanlig för finländska förhållanden, med undantag för skärgården. Därför är det viktigt att fastställa var människor har smittats av fästingarna.
Sane poängterar att alla fästingar inte bär på viruset och att risken för människor att insjukna i TBE i allmänhet är liten. Mellan 1 och 2 fästingar på 100 bär på viruset.
Vaccination rekommenderas i vanliga fall för personer som rör sig mycket i naturen, i synnerhet i kusttrakterna och i södra Finland.
Äpplen och hjortar betyder fästingar
Att så många som 13 fall konstaterades inom ett begränsat område vid Lojosjöns sydvästra strand är överraskande, säger Jussi Sane, men möjligtvis kan det härledas till äpplena som odlas i staden.
- Preliminärt har vi hittat ett generellt samband mellan ett stort antal vitsvanshjortar och insjuknade i ett område. Samma slutsats har forskare i Sverige kommit till. Här har vi har tittat på hela Finland under en period på 11 år, inte bara på Lojo området.
Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att personer som rör sig i naturen och tillbringar tid på sina stugor i områden med fler än 5 insjuknade per 100 000 invånare ska låta vaccinera sig.
Människor som rör sig kontinuerligt i ett område med mellan 1 och 5 konstaterade fall av TBE på 100 000 invånare kan överväga att låta vaccinera sig. Sjukdomsfallen ska ha förekommit två år i rad och det ena året varit minst 2.
Raseborg och Kyrkslätt hör till de kommuner som faller in i den här kategorin.
Om förekomsten av TBE är under ett fall på 100 000 invånare så är risken för insjuknande mycket liten. Då är det inte befogat att ta vaccin, om man beaktar den obetydliga nyttan med det och eventuella biverkningar av det.
Få fall i Raseborg men flera i Nyland
Chefsläkare Tove Wide vid Raseborgs hälsocentral säger att Raseborg inte hör till högriskområdet men att vaccinet kan övervägas för personer som rör sig mycket i skog och mark.
- Vissa arbetsgivare betalar vaccinet till anställda i utearbete. I övrigt kan människor själva välja att köpa det, förklarar Wide.
- På HUS område har antalet TBE fall ökat de senaste fem åren. Borreliainfektion är dock mycket vanligare än fästingburen enkefalit, TBE. Institutet för hälsa och välfärd följer med statistiken och ändrar rekommendationerna enligt behov.
Institutets statistik visar att 41 personer insjuknade i TBE på Helsingfors och Nylands sjukvårdsområde ifjol. 2017 och 2016 noterades 28 respektive 24 fall av fästingburen hjärninflammation.
Jussi Sane säger att THL följer med situationen i Raseborg.
- Hittills har vi inte kunnat identifiera någon koncentrerad förekomst av TBE som liknar den i Lojo.
Artikeln uppdaterades torsdag 21.2 klockan 05.54 med förtydliganden om sambandet mellan fästingar, äppel och hjortar.