Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättspsykolog om regeringens åtgärder mot sexualbrott: "Pinsamt tydligt hur man gör politik av det här just före valet"

Från 2019
Uppdaterad 21.02.2019 08:12.
Simon Elo, Kai Mykkänen och Antti Kurvinen på presskonferens.
Bildtext Simon Elo (Blå), inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) och Antti Kurvinen (C) presenterade åtgärderna på onsdagens presskonferens.
Bild: Lehtikuva

På onsdagen lade regeringen fram ett åtgärdsprogram för att förebygga sexualbrott och andra brott som begås av personer med utländsk bakgrund. Rättspsykolog Tom Pakkanen anser att regeringen ger en missvisande bild av problemet.

Tom Pakkanen, du följde med dagens presskonferens och satte dig in i åtgärdsprogrammet. Vilket allmänt betyg ger du åt de här åtgärderna?

- Inte blir det hemskt högt. Överst var det nog en besvikelse, måste jag säga. Fokuset var fel. Första 15 minuterna var ren och skär invandringspolitik. Det är ju också en viktig debatt som också behöver få finnas till och ges tid, men att blanda ihop de här två på det här sättet ger en missvisande bild av hur problemet med sexuella övergrepp ser ut, och stämplar i värsta fall invandrare till en grad som inte alls är saklig.

I det här programmet talas det om specialåtgärder för personer med utländsk bakgrund. Behövs det separata åtgärder för utlandsfödda jämfört med infödda finländare?

- Det behövs nog åtgärder för det också. Klart är att de med invandrarbakgrund är överrepresenterade bland de misstänkta i sådana här fall. Det är en riskfaktor, om man tänker på det sättet. I och med det är nog på sin plats att fundera på åtgärder mot det också, men det här är verkligen inte den enda riskfaktorn eller det enda problemet och inte det största problemet heller.

Du har över åtta års erfarenhet av utredningar och dylikt i frågor av det här slaget. Vilka är åtgärderna som fungerar för att motverka den här sortens brottslighet?

- Det är ganska många olika saker. Om man talar om hela populationen, så är sexualfostran väldigt viktig och det berörde man lite i det här åtgärdspaketet, att barn och unga får information om vad grooming är och så vidare. Jag misstänker att det här inte är en lika stor nyhet för barn och unga som det kanske kan vara för vuxna. En annan grej är att vi vet att på en allmän nivå så löper de barn som är marginaliserade störst risk att bli utsatta för övergrepp. Här hjälper åtgärder som stöder barn och barnfamiljer som annars inte heller har det så bra ställt. Att minska inkomstskillnader är också effektiv prevention. Vi behöver också mera och mer etablerat stöd för rehabilitering av personer dömda för sexualbrott och för sådana som har dragning till barn.

Man agerar som om det här vore någonting nytt. Hur kommer det sig att okunskapen om det här fortsätter florera?

- Jag och vår enhet tittar på forskning och granskar hur problemet ser ut och vilka åtgärder som fungerar. På den här presskonferensen blev det pinsamt tydligt hur man gör politik av det här just före riksdagsval. Man kopplar ihop frågor och saker på ett sätt som säkerligen får till stånd rubriker, men som inte nödvändigtvis baserar sig på forskning.

Har barn tillräckligt med kunskap för att gardera sig mot sådana här övergrepp?

- I europeiska jämförelser konstateras det att finska barn är mer uppkopplade än barn i andra länder, men finska barn ligger också i täten då man tittar på hur de beter sig på nätet. De förstår att inte ge ut information om sig själv eller skicka nakenbilder åt någon som ber om det. Men det här är på ett allmänt plan, de redan marginaliserade barnen löper större risk att bli utsatta. Ofta talar vi om att föräldrarna borde diskutera sådana här frågor med sina barn, men marginaliserade barn kan ha väldigt svåra förhållanden till sina föräldrar.

Som expert på frågor då det gäller sexuella övergrepp, hur skulle du beskriva den samhällsdebatt som uppstod efter de här fallen i Uleåborg och Helsingfors?

- Frustrerande, med ett ord. Det var inte någon aspekt av det som var ny, för oss som jobbar med de här frågorna. Där igen blev det tydligt med de här politiska agendorna, varför just de här frågorna flammar upp nu inför valet.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln