Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Berners styrelseuppdrag skulle börja redan i mars - så här svarar Berner

Från 2019
Uppdaterad 20.02.2019 23:19.
Kommunikationsminister Anne Berner
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

På onsdagen kom nyheten att Berner ställer sig till förfogande för en styrelsepost i Skandinaviska Enskilda Banken SEB. Hon bad justitiekansler Tuomas Pöysti ta ställning till ärendet, och fick grönt ljus men den bedömningen kan komma att ändras.

SEB:s bolagsstämma ska äga rum den 26 mars, och minister Berner uppgav till justitiekansler Tuomas Pöysti att det konstituerande mötet för den nya styrelsen inte skulle äga rum förrän slutet av april.

Vid det laget skulle riksdagsvalet redan ha passerat, och enligt Berner själv skulle hon då kunna fungera som en del av en expeditionsregering.

Den här bedömningen gjorde också justitiekanslern, förutsatt att Berner skulle redogöra för sina poster och förklara sig jävig i finansärenden. Men på onsdagskvällen sade justitiekanslern att hans bedömning kan komma att ändras.

Uusi Suomi rapporterar nämligen att det konstituerande mötet skulle äga rum samma dag som SEB:s bolagsstämma, alltså redan i slutet av mars. Det skulle betyda att Berner samtidigt är medlem i bankstyrelsen och minister i Sipiläs regering.

Tuomas Pöysti
Bildtext Justitiekansler Tuomas Pöysti.
Bild: Tiina Jutila / Yle

- Det här kan ändra min ståndpunkt i frågan om Berner kan fortsätta som medlem i statsrådet efter SEB:s bolagsstämma, sade justitiekansler Pöysti till Helsingin Sanomat på onsdag kväll.

Pöysti bekräftar i ett mail till Yle att hans tidigare bedömning har baserat sig på uppgifter han fått av Berner.

- Ministern har uppgett den 14.2 muntligt och den 19.2 per mail att bolagsstyrelsens första möte skulle äga rum den 29.4, samt att styrelsemedlemskapet inte skulle medföra uppgifter före det, skriver Pöysti.

Berner: tar mig an styrelseuppgifter först efter ministermandatet

Berner svarar att det centrala är att hennes uppdrag vid SEB börjar först då hennes ministermandat löpt ut, trots formella mötesdatum.

- Jag har från första början avtalat med SEB att jag tar emot uppdraget först efter mitt politiska mandat, tidigast om jag blir vald, skriver Berner i ett textmeddelande till Yle.

Berner hävdar också att de har gått igenom ärendet så här med justitiekanslern.

- Fastän beslutet fattas den 26.3, träder utnämningen i kraft först senare i enlighet med beslutet vid bolagsstämman, tillägger Berner.

Uppdaterad 20.2.2019 kl. 22:10: länk tilllagd till justitiekanslerns anförande om ministerns redogörelse för poster och jäv i finansärenden.

Uppdaterad 20.2.2019 kl. 23:05: tillagt Pöystis mail till Yle samt minister Berners svar.

Diskussion om artikeln