Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det här var min sista tjänst för de andra som bor här" - först anställdes mer personal och nu stänger serviceboendet Nukkumatti

Från 2019
Pirkko Martikainen i blommig klänning tillsammans med sin personliga assistent.
Bildtext Pirkko Martikainen är nöjd över beslutet att stänga enheten Nukkumatti.
Bild: Yrjö Hjelt/Yle

Pirkko Martikainen fick äntligen duscha på servicehemmet. Mehiläinen anställde mer personal - och berättade sedan att stället stänger. Att serviceboendet Nukkumatti ska stänga kom som en fullständig överraskning för invånarna.

Pirkko Martikainen berättade för några veckor sedan för Yle om sitt liv på ett serviceboende i Åbo. På Mainiokoti Nukkumatti som drivs av Mehiläinen kunde det ta två och en halv vecka innan invånarna fick duscha.

Mainiokoti Nukkumatti i Åbo.
Bildtext Enheten stänger och patienterna flyttar i vår.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Enligt Martikainen berodde detta på att serviceboendet hade för lite personal. Men efter att Yle uppmärksammade förhållandena på serviceboendet reagerade Mehiläinen på situationen och anställde mer personal.

- Tredje våningens morgonskift förstärktes med en anställd. Dessutom har vi ökat personalmängden på hela enheten, säger Niklas Härus, som är chef för vårdtjänsterna vid Mehiläinen.

Fick äntligen duscha

Det har skett en förbättring på Nukkumatti, säger Pirkko Martikainen.

- Nu har jag blivit erbjuden möjlighet att duscha. Genast efter att artikeln publicerades fick jag duscha och också veckan efter erbjöds jag möjlighet att duscha, berättar en glad Martikainen.

Martikainen berättar att såväl invånare som anhöriga har försökt åstadkomma en förbättring i situationen vid Nukkumatti, men att saker började hända först efter att Yle uppmärksammade fallet.

- Tydligen är publicitet det enda som hjälper.

En dosa som man kan sänka och höja sängen med i en äldre persons rum.
Bild: Yrjö Hjelt/Yle

Martikainen funderade länge på om hon skulle föra fram situationen på Nukkumatti i offentligheten.

- Jag tänkte att det här är min sista tjänst för de andra. Det finns ju många här som inte kan tala själv, säger hon.

Nukkumatti stänger

Pirkko Martikainen har bland annat kritiserat de oändamålsenliga utrymmena på Nukkumatti. Den dåliga ventilationen och den trånga hissarna har också förargat.

- Jag skulle ha varit redo att jämna stället med marken för flera år sedan, säger hon.

Nu har Mehiläinen dragit samma slutsats.

- De nuvarande utrymmena är utmanande med tanke på verksamheten, säger Niklas Härus.

En skylt där det står hälsningar till Pirkko.
Bild: Yrjö Hjelt/Yle

Nukkumatti stänger och invånarna ska flyttas till andra enheter som Mehiläinens har. Saken godkändes i social- och hälsovårdsnämnden i Åbo på onsdag.

- Vi har försökt utreda olika alternativ vad gäller utrymmen redan en längre tid. Saken diskuterades med Åbo stad i februari, säger Härus.

Tanken är att Nukkumattis invånare skulle flyttas till Mehiläinens enheter i Åbo eller i närkommunerna under april och maj månad. Ett informationsmöte ordnas för invånare, anhöriga och personal inom kort.

- Alla invånare kommer att ha chansen att välja var de vill bo. Personalen flyttar med klienterna, säger Härus.

Kommer inte att sakna Nukkumatti

Pirkko Martikainen säger att informationen om att boendet skulle stänga kom som en fullständig överraskning för invånarna. Det första hon hörde om saken var i Yles radionyheter på tisdag morgon.

Martikainen är nöjd över Mehiläinens beslut att stänga Nukkumatti.

- Jag kommer inte att sakna Nukkumatti. Det här har vi ju hoppats på i flera år, eftersom utrymmena är så olämpliga, säger hon.

Pirkko Martikainen hoppas nu att hon ska få flytta till en sådant ställe där hon kan tillbringa resten av sitt liv.

- Det är bra att flytta nu då man ännu är relativt klar i huvudet och förstår vart man är på väg.

Även om Pirkko Martikainen först fasade över att gå ut i offentligheten med situationen på Nukkumatti för några veckor sedan, är hon nu glad att hon vågade.

- Jag är tacksam över hur mycket människorna har ansträngt sig för att ta kontakt och också uttryckt sin oro över de äldres situation.

Artikeln baserar sig på Hoivakodissa asuva Pirkko Martikainen pääsi suihkuun – Mehiläinen palkkasi lisää henkilökuntaa ja kertoi sitten, että paikka suljetaan skriven av Yrjö Hjelt.

På andra språk

Diskussion om artikeln