Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hamnväg engagerade mest – mer än 200 anmärkningar om fusionsavtal mellan Vasa och Korsholm

Från 2019
Uppdaterad 21.02.2019 15:53.
Gatuskylt som visar mot hamnområde.
Bild: Yle/Roger Källman

Totalt 236 anmärkningar har lämnats in om förslaget till sammanslagning av Vasa och Korsholm. De allra flesta, 211, kommer från Korsholm.

Registratorn Iita-Mari Hellberg i Korsholm säger att de flesta anmärkningar kommer från vanliga kommuninvånare. Men också myndigheter, organisationer och föreningar har lämnat in anmärkningar.

Många av anmärkningarna verkar gälla planeringen av Vasa hamnväg som ska dras mellan logistikcentret i närheten av flygplatsen och hamnen i Vasklot.

- Jag har inte läst anmärkningarna, men det som på rubriknivå verkar vara aktuellt är hamnvägen.

Hur många handlar om den?

- Svårt att säga, men eventuellt hälften.

Folkrörelse mot vägen

Det har funnits fem alternativ för dragningen av Vasa hamnväg. Två av alternativen till en ny hamnväg går genom byarna söder om Stadsfjärden i Vasa och dessa alternativ har gjort folk upprörda.

En av de som anmärkt på hamnvägen är bonden Bjarne Mara i Vikby.

- Vi som bor här och drabbas av hamnvägen gillar inte vägen. Det är en fråga som Korsholm redan fattat beslut om, att det inte ska vara en hamnväg i våra byar. Så då är det inte en fråga som borde finnas i ett fusionsavtal, säger Mara.

Bjarne Mara står framför en öppning till sin ladugård, bakom staketet står flera kor.
Bildtext Bjarne Mara och flera andra har lämnat in anmärkningar gällande Vasa hamnväg.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vad är problemet med en eventuell hamnväg?

- Den klyver byar, åkermark, skogsområden och kommer nära bosättning. Och den är dessutom rätt ologisk för den tar inte bort den trafik som Vasa stad önskar.

Har ni kommit överens om att aktivera er?

- Det är någon som ska hålla i trådarna, man ska organisera det och det har gjorts. För att det ska hända något måste vi hjälpas åt. Vill man ha en förändring måste man göra något. Demokratin borde synas också i det här fallet och då borde ingen hamnväg byggas men vi får se hur långt det räcker.

Kommer anmärkningarna att leda till förändringar i förslaget till fusionsavtal?

- Jag vet inte. Jag tror inte det. Men det är en demokratisk rätt att anmärka och makthavarna måste lyssna på oss. Om de sedan lyssnar till slut är en annan sak.

Utkast ur MKB-rapport 2/15
Bildtext Det finns fem alternativ för Vasa hamnväg.
Bild: Yle

25 anmärkningar från Vasa

Vasaborna lämnade totalt in 25 anmärkningar.

- Det är både finsk- och svenskspråkiga, privatpersoner och föreningar som lämnat in anmärkningar, säger registrator Marianne Rantasalo.

Rantasalo kan inte säga något om vad invånarna har anmärkt på.

- Ett sammandrag ska göras, men det kan hända det blir först efter sportlovet, det är ändå så pass mycket att gå igenom.

Förslaget till fusionsavtal mellan kommunerna fanns till påseende 21.1-20.2.2019. Den 2 april ska fullmäktige i både Korsholm och Vasa fatta beslut om fusionen.

Diskussion om artikeln