Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förbud mot smarttelefoner för ryska soldater

Från 2019
Det ryskta krigsfartyget Nastoichiviy
Bild: EPA/Stefan Kraszewski

Ryska soldater ska inte få använda smarta telefoner när de är i tjänst. Soldaternas bruk av sociala medier ses som ett hot mot säkerheten, och i snabb takt har en lag i ämnet stiftats.

På tisdag hölls i ryska parlamentets underhus duman den tredje och sista omröstningen. Drygt 400 av de 450 ledamöterna stödde lagändringen.

I lagen förbjuds militärpersonal - stamanställda, värnpliktiga och reservister - att använda telefoner med vilka man kan ta bilder, spela in filmer eller få tillgång till internet. Förbudet gäller smarta telefoner, smartklockor, surfplattor och laptops.

Traditionella mobiltelefoner med ring- och sms-funktioner är däremot tillåtna. Och soldaterna får fortsättningsvis använda smarttelefoner utanför tjänsten.

Lagen ska nu genomgå behandling i parlamentets överhus, innan den stadfästs av president Vladimir Putin.

Selfieförbud infördes 2017

Ryska militären motiverar lagändringen med risken för att utländska underrättelsetjänster ska får tag på känslig information. De som tjänstgör i de väpnade styrkorna är av "speciellt intresse" för både utländska agenter och terroristgrupper, anser lagens tillskyndare.

Under senare år har soldaters verksamhet på sociala medier entydigt visat på Rysslands militära engagemang i östra Ukraina och Syrien, trots officiella försäkringar från Kreml att det inte finns några ryska styrkor där.

Sedan 2017 är det förbjudet för ryska soldater att dela med sig information på nätet, och även att ta selfies.

Genom den nya lagändringen kan soldaterna inte heller meddela var exakt de befinner sig.

Soldater som bryter mot reglerna kan tvingas lämna tjänsten.

Ryssland är inte det enda land som av säkerhetsskäl kringskär bruket av sociala medier. I USA väcktes farhågorna på grund av en film som visade motionerande soldater vid baser världen över, bland annat i Syrien och Afghanistan.

USA-militärer kan alltjämt använda sociala medier, men måste följa reglerna.

Diskussion om artikeln