"Faller man med stövlarna på så hänger vi stopet i taket" - på Hangökrogen Grönan tar stammisarna hand om varandra
"Som att komma hem", så beskriver några stamkunder samvaron på det lokala haket Pub Grönan i Hangö. De avnjuter öl, idrottar och reser tillsammans - och är även ibland de första att lägga märke till om någon lämnat jordelivet.
- Om någon är borta utan att meddela så ringer man de anhöriga, berättar Peter "Stena" Stenström som driver puben.
Vi sitter inte bara och dricker, utan vi gör mycket annat, vi har till exempel idrottsverksamhet
Mats Welander
I 15 år har Peter "Stena" Stenström tillsammans med Harry Ojala ägt puben på Bulevarden 17 i Hangö. I lokalen har det bedrivits pubverksamhet i närmare 60 år. Förr var det här som sjömännen höll till.
- Det var häftiga tider, men visst kommer det sjömän hit nu också, berättar Stenström.
Som en stor familj
De som delar bord med Stenström den här förmiddagen är ändå inga sjömän, utan stamgäster och medlemmar i klubben Hangon pubikansa, fritt översatt Hangös pubfolk.
- Vi är en stor familj som umgås, kanske inte dagligen men ganska ofta och pratar över en öl. Det är ett andra hem, en del kallar det för vardagsrummet, berättar medlemmen Mats Welander.
Klubben är så aktiv att man nästan kan tala om föreningsverksamhet - om än en oregistrerad sådan.
- Vi sitter inte bara och dricker, utan vi gör mycket annat, vi har till exempel idrottsverksamhet, berättar Welander.
Boboll och bowling brukar stå på programmet, och nyligen bjöds det på en vandring ut till Tulluddens naturstig och Finlands sydligaste spets.
Det är inte prestationsnivån utan engagemanget som avgör, berättar Stenström.
- Alla kommer nog till tillställningarna, men alla orkar inte genomföra dem. Men de ställer upp och försöker.
Reste till Dublin
Pubfolket har också rest utanför Finlands gränser. År 2014 bar det av till Irlands huvudstad Dublin.
- Målet med resorna är att det ska finnas så många pubar som möjligt inom en kilometers radie, säger Stenström skämtsamt.
Han har arbetat länge som lärare men slank enligt egen utsago in på pubbranschen till följd av sin kärlek till öl och musik.
- Man måste ha hjärtat med, jag tycker om att komma hit och prata med gänget. Om det går på plus i slutändan så är det bra, beskriver han verksamheten.
"Här finns alltid någon att tala med"
Även om just dagens gäng råkar vara mansdominerat så består gruppen ganska långt av lika många män som kvinnor. Det berättar Senita Karlberg som säger att många söker sig till puben för att ha någon att prata med.
- Det är massor som bor ensamma som kommer hit. Här finns alltid någon att tala med. Man behöver inte dricka öl, det går bra att ta en kaffe eller mineralvatten om man vill.
Alla är överens om att pubgänget blir som en andra familj, ett gäng där man ser efter varandra.
- Om någon som är här regelbundet, och har släkten på annan ort, är borta så ringer restaurangchefen eller bartendern till de anhöriga och kollar att allt är ok, berättar Stenström.
I två fall har det tragiskt nog visat sig att personen avlidit.
- Deras stop har vi hängt i taket. Faller man med stövlarna på så får man stopet i taket, säger Stenström och drar en parallell till hur spelskjortor hissas upp i idrottssammanhang.
Ett av Stenströms främsta intressen är musik och han är medlem i det lokala bandet Hangish. Pubfolket har varit med tidigare och givit ut låtar och i år ska de få vara med i en musikvideo.
- Det ska bli häftigt! konstaterar Stenström.
Artikeln bygger på en radiointervju av Gunilla Ginström.
