Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Herola och Hirvonen försöker sätta punkt för Finlands långa medaljtorka i nordisk kombination

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 16:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, nordisk kombination, 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I dag jagar Ilkka Herola och Eero Hirvonen Finlands första VM-medaljer i nordisk kombination på tolv år. Backhopparna kvalar till lördagens tävling i stora backen.

Kl. 11.30 Nordisk kombination, backe HS 130 (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho

Referentens kommentar: Den legendariska Bergiselbacken i Innsbruck, 30 kilometer öster om Seefeld, är en relativt ny bekantskap för finländarna. Världscupen i nordisk kombination har inte gått där utan i normalbacken som ligger i Seefeld.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen är som bekant stentuffa i längdmomentet, men backhoppningen är ett stort osäkerhetsmoment. För att den finländska duon ska ha chans på medalj behöver de helst få till säsongens bästa hopp i backmomentet – annars får de nöja sig med att kämpa om placeringar bland de tio bästa.

På hoppträningarna har finländarnas takter inte varit särdeles hoppingivande.

För Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru skulle placeringar bland de 20 bästa vara ett fall framåt i karriären. Det blir inte lätt, framför allt inte för Mäkiaho som har haft stora utmaningar under träningsdagarna i Innsbruck.

Säsongens komet Jarl Magnus Riiber är på jakt efter sin första individuella stortävlingsmedalj. Den norska förhandsfavoriten kan ändå få det tufft mot de mångfaldiga stortävlingsmedaljörerna Johannes Rydzek (Tyskland), Eric Frenzel (Tyskland) och Akito Watabe (Japan).

Även österrikarna har goda möjligheter att blanda sig in i medaljstriden på hemmaplan. Mario Seidl har imponerat på träningarna i Bergiselbacken – likaså rutinerade Bernhard Gruber som har förmågan att pricka formen till stora mästerskap.

Kl. 15.30 Backhoppning, kval HS 130 (Referat: Mikael Oivo)

Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, backe, kval HS 130 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland: Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Jarkko Määttä, Andreas Alamommo

Referentens kommentar: 61 backhoppare kämpar om 50 platser till lördagens tävling i den stora Bergiselbacken i Innsbruck.

I nuvarande form ska Antti Aalto och Eetu Nousiainen klara kvalet utan större problem. För Andreas Alamommo och Jarkko Määttä har träningsdagarna i Innsbruck varit tyngre. Det ska ändå inte vara omöjligt att vi får se alla fyra finländare i lördagens tävling.

Kl. 17.15 Nordisk kombination, skidåkning 10 km (Referat: Mikael Oivo, Glenn Lindholm)

Programmet är inte längre tillgängligt
VM på skidor, nordisk kombination, 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln