Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biskopen besökte Kristinestad: Ett problem om inte församlingen har förtroende för prästerna

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 09:29.
Biskopen besökte Kristinestad: Ett problem om inte församlingen har förtroende för prästerna - Spela upp på Arenan

Det har stormat kring prästerna i Kristinestad efter att kaplanen Markus Engström uttalat sig negativt om homosexuella. På torsdagen besökte biskop Björn Vikström Kristinestad för att rensa luften.

Det var för en dryg månad sedan som Engströms insändare i tidningen Sydösterbotten skapade debatt. I insändaren beskrev Engström homosexualitet som avskyvärt och onaturligt.

Biskop Björn Vikström tilldelade kaplanen en varning, men var mån om att återuppbygga förtroendet för kyrkan i Kristinestad.

På torsdagen besökte han staden och förde diskussioner med såväl arbetslaget inom församlingen som församlingsrådet.

- Det var viktigt att alla i arbetslaget fick tillfälle att berätta hur det här har påverkat dem och deras arbete. Är du anställd i en församling som valsar runt i media på ett inte alltför positivt sätt så är det klart att det påverkar dig också, säger Vikström.

En skylt hänger från väggen. På skylten står det Kristinestads svenska församling.
Bildtext Ett 40-tal personer har valt att skriva ut sig ur församlingen sedan prästernas uttalanden mot homosexuella nådde offentligheten.
Bild: Yle/Juho Teir

Enligt Vikström kommer man nu från domkapitlets sida att erbjuda arbetslagsutveckling åt arbetslaget.

- Det har varit en tuff tid för dem och det här är något som har grott under ytan tidigare. Det är uppenbart att det finns ett behov att lägga korten på bordet och hitta gemensamma vägar framåt.

Kaplanen står bakom sina uttalanden

För Markus Engström som varit i stormens öga under de senaste veckorna var biskopens besök välkommet.

- Jag tycker det rensade luften bra det vi diskuterade, men det blottade meningsskiljaktigheter. Jag fick mer att fundera på för mig själv. Jag fick material att idissla på inför framtiden, konstaterar Engström.

Kommer det här att ändra ditt sätt att predika eller ditt budskap?

- Inte mitt budskap, men det här tillfället är en bra lärdom att man ska tänka på hur man formulerar sig. Jag ångrar inte att jag förde fram vad kyrkans syn på homosexualitet är och borde vara.

Markus Engström
Bildtext Kaplan Markus Engström.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Hela härvan har blottat hur homoliberal kyrkan är. Kyrkan har blivit en spegel av samhället i stället för att vara saltet och ljuset i världen.

Ett fyrtiotal har skrivit sig ur församlingen

Uttalandena som Engström har gjort har delat församlingen. Det finns många som starkt tar avstånd från honom, men å andra sidan finns det församlingsmedlemmar som stöder honom och vill föra fram hans goda sidor.

- Det var väldigt lärorikt för mig att få höra hur församlingsrådet har upplevt situationen och de gav också en ganska bra bild över hur delad församlingen är kring prästerna och den här frågan, säger biskop Björn Vikström.

Sedan allt kom ut i allmänheten har kring 40 personer skrivit sig ur Kristinestads svenska församling. Något som enligt församlingsrådets viceordförande Anders Österback är beklagligt.

- Ett minus är alltid ett minus. Det är svårt att reparera på något sätt. Man måste säga att av misstag blir man vis och vi tar lärdom av det som har skett. Det är omöjligt att gå tillbaka till ruta ett och låtsas att inget har hänt, säger Österback.

Ett fönster i Kristinestads nya kyrka.
Bildtext Kristinestads kyrka.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Ett problem är också att många församlingsmedlemmar inte vill anlita Engström då det gäller till exempel dop eller bröllop. I stället anställer man en prästvigd någon annanstans ifrån.

- Det är bara att beklaga, men samtidigt måste man konstatera att det är många församlingsmedlemmar som har väldigt stor respekt för våra båda präster och de är anlitade och uppskattade, konstaterar Österback.

- Det är klart att det är ett problem om församlingen inte kan erbjuda präster som församlingsborna i full utsträckning har förtroende för, säger i sin tur Vikström.

Är det hållbart i längden?

- Det är något vi också har diskuterat med församlingsrådet och det är del av den problematik vi håller på och jobbar med.

Diskussion om artikeln